Marksová: Připravujeme zákon o sociálním bydlení

Které jsou další ještě kroky té prorodinné politiky? Jaké výraznější úpravy sociálního systému ministryně MKarksová chystá? to rozebíral pořad ČT Václava Moravce…,

V České republice jde na různé dávky v rámci českého sociálního systému téměř 480 miliard korun. To je suma, kterou loni vydal stát na všechny sociální dávky, nemocenské, důchody, podpory v nezaměstnanosti a příspěvky pro postižené. Někteří odborníci říkají: důchody musíte dát stranou, protože nejsou sociální dávkou. Výrazně rostou v posledních třech letech výdaje na bydlení, které spolu s mimořádnou okamžitou pomocí spadají do dávek v hmotné nouzi. Ministerstvo práce a sociálních věcí na ně loni poslalo skoro 11,5 miliardy korun, tedy meziročně o miliardu víc. Ovšem ve srovnání s rokem 2011 je to dokonce víc než dvojnásobek.

Chystáte, paní ministryně, výraznější úpravy toho sociálního systému? Protože jste pravicovou opozicí, nejnověji i ODS kritizována, že právě tady ty dávky nejsou příliš efektivně posílány k těm příjemcům, respektive mohly by být efektivněji posílány k těm nejpotřebnějším.

Michaela MARKSOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí; místopředsedkyně /ČSSD/:
Já musím tady říci, že mě opravdu rozesmívá, že to říká ODS, případně TOP 09, protože tento systém tedy byl hodně nastaven za těch předchozích dvou vlád, když tedy nepočítám ty úřednické, co byly mezi tím. A ono zase potrvá – tyhle ty věci prostě mají velkou setrvačnost a musíme si připomenout, že pan exministr Drábek převedl výplatu sociálních dávek z obcí, kde ti lidé, ti pracovníci na to viděli, komu to vyplácejí, na úřady práce a zároveň ubral obrovský počet úředníků a my to teď vlastně během loňského roku pracně dáváme zpátky. A než ti lidé se zase zaběhnou, než se to naučí a než se objeví efekt té kontroly, jakože já si myslím, že už teď se objevuje, ale bude asi trvat, než se to objeví v tom rozpočtu, tak zase uplyne další půlrok. Takže ano, určitě se snažíme, ale nastavit ten systém, který jsme zdědili skutečně rozvrácený, to prostě určitý čas vyžaduje a myslím si…

moderátor:
Ale, že byste nějak zákonem měnili systém těch sociálních dávek…

Michaela MARKSOVÁ,
My jsme upravovali v tuto chvíli takzvaný doplatek na bydlení, to je to, co dostávají lidé na ubytovnách a zároveň se chystáme na úpravu takzvaného příspěvku na bydlení, což se dá označit jako dávka, která úplně běžným rodinám pomáhá uhrazovat náklady na nájem, plus, plus energie. Určitě ano, ale dokud tady nebudeme mít zákon o sociálním bydlení , tak to si myslím, že to nebude prostě tak efektivní a proto chceme ten zákon, aby opravdu obce…

moderátor:
Ale jeho příprava se vleče, protože i prezident Miloš Zeman kritizoval vládu a říkal, že by chtělo, aby tento zákon přijala co nejdříve. Už je to rok a půl vašeho vládnutí a stále ten zákon jaksi vláda neschválila.

Michaela MARKSOVÁ,
ne neschválila, a to ani nebylo v plánu, protože opravdu my jsme realisti a já zas nechci slíbit něco, co vím, že nesplníme. My máme v plánu to tak, aby to platilo od 1. ledna 2017 a tam zatím ještě nevidím důvod, proč bychom to nesplnili. Neříkám, neříkám to stoprocentně, ale…

moderátor: No mohlo to být rychlejší.

Michaela MARKSOVÁ,
Já myslím, že opravdu nemohlo, protože je to zákon, o kterém my tady mluvíme 15 let a jsou o tom velké diskuse, dosud ho nikdo nepřijal a prostě nevěřím tomu, že bychom to dokázali dřív.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně; místopředsedkyně strany /TOP 09/:
Já nesouhlasím s přijetím zákona o sociálním bydlení, protože si myslím, že vůbec nic neřeší. My máme, ano, máme upravit ten systém tak, jak v tuto chvíli je, máme propojit v některých případech sociální práci s tou podporou dávek, protože jsou skupiny, které potřebují jenom ekonomickou podporu na to, aby si udržely bydlení. Jsou skupiny, které potřebují i podporu sociálních pracovníků. V tom se určitě shodneme. Ale já jsem třeba poté, co jsem navštívila některá azylová zařízení pro matky s dětma, tam viděla mnoho matek, které by dosáhly na to bydlení skrze ty sociální dávky, ale pro ně je bariérou mít ty peníze na kauci, na ten byt. A i tam by, myslím, stát mohl pomoci, i jsme už připravovali za předchozích vlád a myslím si, že není možné jít tou cestou sociálního inženýrství, že řekneme, že všechny obce musí mít 5 % bytů pro sociální bydlení. Jsou obce, které by bylo 5 % málo a jsou obce, pro které je to příliš. A hlavně se musíme vystříhat toho, abychom stavěli nové sociální byty ve chvíli, kdy tady je asi 150 tisíc volných bytů a pokud se staví sociální byty, tak se vystavíme ghettizaci alá pan senátor Čunek, protože my nesmíme tyto lidi dostat vlastně do nějakého koncentrovaného bydlení, to riziko je tam potom mimořádně veliké a budeme to řešit dlouhodobě.

moderátor:
Jenom stručná reakce, paní ministryně.

Michaela MARKSOVÁ,
takhle to opravdu není. To paní kolegyně asi špatně četla. Počítá se s využitím těch prázdných bytů, výstavba je jenom jedna součást a těch 5 %, od toho už jsme opustili, nicméně mezi tím, nicméně i to byl jenom návrh a není to nějaká demagogie.

moderátor:
Očekáváte, paní mistryně, když tedy budete na záskok i ministryní školství, že vás trápí nějaká věc ve školství…Kterou byste mohla dořešit v tom mezičase tedy od odcházejícího ministra Chládka po vaši, po asi jeho nástupkyni, protože premiér se netají tím, že by chtěl ženu v čele resortu školství?

Michaela MARKSOVÁ,
Já určitě nebudu mít mandát na to, řešit tam nějakou opravdu školskou politiku. Nicméně ano, určitě bych měla věci. Například máme rozdělané memorandum, které se týká péče o ohrožené děti, dětských domovů, že bych sama se sebou to memorandum podepsala, to by se mi líbilo.

moderátor:
To bude aspoň jeden krok, který budete považovat za zásadní, že sama se sebou podepíšete jako ministryně školství a ministryně práce a sociálních věcí memorandum?

Michaela MARKSOVÁ,
já bych ráda, ale asi to přenechám nástupkyni, nebo nástupci.

moderátor:
Konstatuje místopředsedkyně ČSSD, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. A hostem byla i místopředsedkyně TOP 09, poslankyně Helena Langšádlová. Děkuji za tuto věcnou diskusi a těším se na shledanou.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.