I Češi dostanou evropský průkaz mobility

Eurokomisařka Thyssenová ohlásila zavedení evropského průkazu pro mobilitu a to během akce s názvem „Budování bezbariérové Evropy: evropský průkaz pro osoby se zdravotním postižením“, pořádané europoslancem Markem Plurou v Evropském parlamentu 30. června.

Eurokomisařka Thyssenová veřejně oznámila, že v létě bude vyhlášena výzva pro členské země EU k předkládání projektů k vytvoření systému pro evropský průkaz pro mobilitu.

EDF tento krok vedoucí k zavedení evropského průkazu pro mobilitu vítá. Je to projekt, o který usilujeme již dlouho, společně s Evropským zákonem o přístupnosti, na nějž hnutí osob se zdravotním postižením dosud čeká.

PROČ JE PRŮKAZ PRO MOBILITU POTŘEBA?

Průkaz usnadní cestování osob se zdravotním postižením do jiných členských zemí EU a umožní jim dostat tytéž výhody a slevy v oblasti kultury, volného času, sportu a dopravy za stejných podmínek, jaké mají osoby se zdravotním postižením příslušné země. Bude mít jednotný design a bude založen na vzájemném uznávání stávajících průkazů, podobně jako u evropského parkovacího průkazu („modrý znak“). Za vydávání průkazu budou zodpovědné členské státy EU.

Eurokomisařka Thyssenová uvedla, že členským státům bude k dispozici 1,5 miliónu euro na zavedení průkazu pro mobilitu na začátku roku 2016. Komisařka zdůraznila, že svoboda pohybu je základním právem, jehož by měl mít možnost užívat každý, a vyjádřila svou naději, že průkaz bude milníkem na cestě k tomuto cíli.

EDF bude nadále podporovat tento projekt v jeho dalších fázích. Vyzýváme naše členy, aby rovněž mobilizovali své národní vlády, aby se ucházely o tyto dostupné finanční zdroje a aby průkaz co nejrychleji přijaly.

Místopředsedkyně EDF Gunta Anča zdůraznila: „Průkaz pro mobilitu je skvěla iniciativa, která vyzdvihuje právo osob se zdravotním postižením v EU na svobodu pohybu. Je velmi důležité, že každý projekt financovaný EU v rámci této výzvy zahrnuje aktivní zapojení organizací osob se zdravotním
postižením. Úkolem EDF je spolupracovat s evropskými institucemi na prosazení průkazu. Členové EDF by měli činit totéž na úrovni jejich národních vlád. Průkaz pro mobilitu nemá nic společného s charitou. Má co dělat s respektováním základního práva na svobodu pohybu a práva osob se zdravotním postižením aktivně se zapojovat do společnosti na rovném základě s ostatními občany“.

JE ČAS PRO ZÁKON O PŘÍSTUPNOSTI!

Ačkoli EDF průkaz pro mobilitu vítá, upozorňuje zároveň, že Evropský zákon o přístupnosti je jedním z nejdůležitějších témat, která by se měla společně s průkazem řešit. Průkaz pro mobilitu může mít skutečný význam pouze tehdy, když bude v první řadě přístupné zboží a služby pro osoby se zdravotním postižením v EU, a my proto vyzýváme k urychlenému zveřejnění návrhu!

Tisková zpráva EDF

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.