Téměř žádný jiný kuchyňský spotřebič není tak rozporuplný. Zatímco někteří přísahají na jeho rychlost a pohodlí, jiní se mikrovlnné troubě v kuchyni vyhýbají jako nepříteli. Po celá desetiletí přetrvává přesvědčení, že ničí vitamíny a „kazí“ jídlo….. nebo je to jen starý mýtus?
Makroživiny zůstávají během ohřevu v mikrovlnce nedotčené. Bílkoviny denaturují, což ve skutečnosti zlepšuje stravitelnost. Škrob se mění, stejně jako během vaření, a tuky tají. Kritickým bodem jsou mikroživiny. Vitamíny jako C a folát jsou citlivé a snadno se ztrácejí při dlouhém vaření nebo se vyluhují do vody. Právě zde mikrovlnná trouba vyniká. Obvykle vyžaduje málo nebo žádnou vodu a funguje v krátkých časech vaření. Studie často ukazují vyšší zadržování vitamínu C a folátu v zelenině vařené v mikrovlnné troubě než při běžném vaření. Antioxidanty a fytochemikálie lze také lépe zachovat šetrným ohřevem.
Slabou stránkou je nerovnoměrný ohřev. Pokud pokrm nezakryjete ani nepromícháte, vytvářejí se chladné kapsy, kde mohou bakterie přežít. Problémem jsou také plastové nádoby, protože změkčovadla mohou migrovat do jídla. Sklo a keramika jsou proto bezpečnější volbou. U velmi tučných masných výrobků produkuje nadměrné teplo oxidační produkty, kterým je třeba se vyhnout. Je lepší použít střední teplotu a udržovat jídlo vlhké. U kojenecké výživy zůstává vodní lázeň první volbou, protože mateřské mléko a kojenecká výživa jsou velmi citlivé.
Praktické tipy
– Jídlo přikryjte a občas promíchejte
– Zahřívejte jen krátce a nechte odstát
– Používejte sklo nebo keramiku místo plastu
– Vařte ryby a maso na střední teplotu
– ohřívejte dětskou výživu ve vodní lázni
✨ Závěr:
Mikrovlnná trouba jídlo neničí. Funguje prostě jinak než varná deska nebo trouba a při správném používání může být dokonce šetrnější. Vitamíny rozpustné ve vodě jsou často lépe zachovány, sekundární rostlinné sloučeniny jsou chráněny a příprava je rychlá.
Ti, kteří používají mikrovlnku, šetří čas a energii a zároveň zachovávají v jídle více živin než při tradičním vaření ve vodě. Představa, že jídlo ohřáté v mikrovlnné troubě je méněcenné, je vědecky neudržitelná a neopodstatněná.
Quora
Přidejte odpověď