Znečištění ovzduší způsobuje rakovinu plic, potvrdila poprvé WHO

Znečištění ovzduší jako takové způsobuje rakovinu plic. Na základě konzultace s experty to potvrdila Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC).

Nečistý vzduch tak znamená podobné karcinogenní nebezpečí, jako už známá rizika, což je třeba azbest, kouření nebo ultrafialové záření.

„Považujeme to za nejvýznamnější karcinogen v životním prostředí, ještě horší než pasivní kouření,“ poznamenal Kurt Straif z IARC, která je součástí Světové zdravotnické organizace (WHO).

IARC už dříve varovala před karcinogenními účinky jednotlivých složek nečistot v ovzduší, jako jsou například emise ze spalování motorové nafty. Až teď ale podle agentury AP vůbec poprvé označila znečištění ovzduší jako celek za rakovinotvorné.

Riziko je sice poměrně nízké, nicméně Straif upozornil, že hlavní zdroje znečištění jsou široce rozšířené. Jsou jimi doprava, elektrárny a průmyslové i zemědělské podniky.

Znečištění ovzduší je komplexní směs zahrnující plyny i drobné částečky. Podle IARC představují největší riziko jemné částice, které se mohou ukládat hluboko v plících.

„Jsou to věci, kterým se jednotlivec těžko vyhne,“ řekl Straif. „Když jdu po ulici, v níž je silné znečištění výfukovými plyny, pokouším se poodejít trochu dál,“ dodal expert.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.