Fond ohrožených dětí je v ohrožení

Zaměstnanci Klokánku starající se o opuštěné a zanedbané děti nedostali ještě ani prosincové výplaty. Ředitelka fondu si stěžuje na opožděné státní příspěvky. Navíc šest Klokánků se může od června dostat mimo zákon kvůli své kapacitě.

 

Novela zákona jim totiž nařizuje, že se v jednom zařízení mohou starat maximálně o 28 dětí.

Štěrboholský Klokánek v Praze už zachránil stovky dětí, dětí, o které se nedokázali vlastní rodiče postarat, byly týrané nebo zneužívané. Teď tu ale řeší existenční problém, ve 12 bytech tu bydlí 48 dětí, což je podle zákona moc.

Kateřina ŠLESINGEROVÁ, zást. vedoucí oddělení náhradní rodinné péče MPSV:
Při nastavování počtu, maximálního počtu dětí, které mohou být v jednom zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, jsme vycházeli z celosvětového trendu a i trendu, který je i u nás, snižování počtu klientů pobytových zařízení. Počet byl stanoven na 28.

Jan VANĚK, ředitel Klokánku Štěrboholy:
Pořád doufáme, že zvítězí zdravý rozum a že pořád budeme mít moct kapacitu 48 dětí, protože i z toho terénu víme, že ta potřeba prostě je.

Vedení Klokánku se tak prý dostává do nelehké situace. Buď bude muset začít odmítat děti, což odporuje zase jiným zákonům, nebo některé děti pošle pryč. Otázkou ale je kam.

Marie VODIČKOVÁ, ředitelka Fondu ohrožených dětí:
Každý přesun pro dítě, kde se mu líbí samozřejmě, je, je jako velkej stres, a já už nevím, které prostředí by mohlo být bližší rodině, než je Klokánek.

Spíš než ústav připomíná štěrboholský Klokánek klasický činžovní dům. Na každém patře jsou dvě bytové jednotky a v každé z nich je jedna teta a 4 děti. Nicméně to nic nemění na tom, že 1. června, tedy na den dětí, bude muset být kapacita nižší. V ten den totiž Klokánkům vyprší výjimka ministerstva práce a sociálních věcí.

ŠLESINGEROVÁ:
Chceme, aby, aby zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc plnila ten účel, pro které jsou zřizována, to znamená poskytovat dítěti krizovou přechodnou pomoc a vlastně pomoci mu přejít do nějakého stabilnějšího prostředí, kde, kde dítě najde stabilní zázemí.

Pro Klokánky to ale není jediná rána. Novela zákona o sociálněprávní ochraně dětí má mimo jiné za následek i opožděné platby státních příspěvků. Tety, jak se zde říká pečovatelkám, nedostaly už tři měsíce výplatu.

VODIČKOVÁ
Klokánky, podle tedy záměru ministerstva podle toho jak oni to vidí, by asi měly prostě skončit.

O další miliony přicházejí Klokánky, pokud pošlou děti k lékaři nebo na výlet. Ředitelka fondu se chce proto obrátit na poslance s návrhy, jak novelu změnit.

reportáž TV Prima

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.