Chráněných dílen, které zaměstnají lidi s hendikepem, přibývá

Víc než 1300 lidí se zdravotním postižením vloni v Jihomoravském kraji nově získalo práci. Přispívají k tomu i takzvané chráněné dílny. V celé republice přesto dál marně hledá zaměstnání přes 60 tisíc lidí s hendikepem.

Invalidní důchodkyně Věra Mládková loni získala práci v chráněné dílně ve Starovičkách po 3 letech marného hledání, byla jedním z prvních 3 zaměstnanců, teď jich společně pracuje už 25.

Věra MLÁDKOVÁ, zaměstnankyně chráněné dílny: Kolektiv jsme úplně suprovej a práce mě baví, je fyzicky nenáročná a přizpůsobí se tady každýmu.

Zatím jediné chráněné pracoviště na Hustopečsku založil Stanislav Bíza, bývalý sportovec, který sám žije s hendikepem, zaměřená je hlavně na ruční práce vyžadující pečlivost a trpělivost.

Stanislav BÍZA, provozovatel chráněné dílny Hands:  Další náš okruh činnosti je levandulová farma, kterou jsme zřídili a začli vlastně letos výsadbou a děláme z toho produkty, jako jsou polštářky.

Výrobky z dílny ve Starovičkách nabízí k prodeji třeba tento obchod v nedalekých Hustopečích. Práce je pro lidi s hendikepem důležitá i finančně. K invalidnímu důchodu si můžou přivydělat kolem 9 tisíc korun. Zaměstnavateli tři čtvrtiny nákladů zaplatí stát.

Lenka ONDRÁČKOVÁ, vedoucí dílny Hands:  Největší zájem o práci mají mentálně postižení naši jakoby spoluobčané a lidé, kteří po tom, po těch 30 letech se chtějí někde uplatnit a nemají kde.

Úřady práce loni na podporu zaměstnávání lidí s hendikepem vydaly celkem přes 4 miliardy korun. Snižovat počet nezaměstnaných se zdravotním omezením se ale daří jen postupně a na jižní Moravě jich zůstává téměř 8 tisíc.

Česká televize

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.