Dobrá káva zažene depresi. Hostům, ale i těm, kdo ji uvaří a přinesou

V pražském Podskalí se otevřela hudební kavárna, která není jako ostatní podniky. Svou příležitost v ní totiž dostávají handicapovaní lidé, kteří by jinde práci nedostali.

PRAHA Při vstupu do přízemí secesního domu návštěvník téměř až vdechne atmosféru francouzského kavárenství. Otevře se před ním vzdušný a světlý prostor kavárny AdAstra, který je otevřený nejen do podskalských ulic, ale především myšlence, že nic není nemožné.

Dvě návštěvnice opírající se o polštářky ve výloze, jež je přizpůsobena k sezení a má i vestavěný stoleček, spokojeně pokyvují hlavou. Jedna usrkne ze svého šálku kávy a poznamená, že se jí „ten projekt hrozně líbí“. Druhá se rozhlíží po interiéru. Očima přejíždí přes klavír a zastaví se na poloprázdné knihovně. „Mohla bych vám donést nějaké knihy?“ ptá se servírky. Ta s nadšením její návrh vítá.

Do toho majitelka Markéta Šulcová vypráví o svém personálu. Ten je složen nejen ze zkušených baristů, ale i z lidí, kteří něčím vynikají.

Kavárna totiž zaměstnává několik handicapovaných lidí. Z toho pět takřka nezaměstnatelných. „Kvůli těžkému mentálnímu postižení nemají šanci dostat jakoukoliv práci,“ vysvětluje majitelka kavárny a ředitelka sdružení Zajíček na koni Markéta Šulcová.

Ať už jde o Downův syndrom, autismus, nebo lehkou mozkovou dysfunkci, tito lidé vědí, že běžnou práci neseženou.

„Handicapovaní lidé si často v průběhu dospívání začnou uvědomovat, že jsou jiní. Nevědí, co s nimi bude, a padají do depresí,“ říká Šulcová.

Ta založila sdružení především kvůli své handicapované sestře. Začínala tak, že vozila ji a další mentálně postižené děti na koni po louce. „Ve chvíli, kdy se na té louce začala tvořit fronta, nám došlo, že té hipoterapii musíme dát nějakou formu,“ vzpomíná zakladatelka Zajíčka na koni. A po deseti letech se jí podařilo realizovat i vysněný projekt kavárny, která zaměstnává mentálně postižené.

Café AdAstra má otevřeno teprve pár týdnů, ale z hlediska personálu už slaví první úspěchy. „My si to nedokážeme představit, ale ti handicapovaní jsou nadšení, že můžou vůbec jít do nějaké práce, vydělat si pár korun a koupit za ně třeba mámě dárek,“ říká s úsměvem Šulcová. Rekonstrukce bývalého obchodu s potravinami v Podskalské ulici, kde kavárna sídlí, stála přes šest milionů korun. Projekt se podařilo realizovat díky podpoře společnosti, která se rozhodla projekt z půlky financovat.

Kavárna AdAstra však není prvním podnikem, který zaměstnává handicapované. Ti se mohou dostat k pracovní příležitosti například v rámci projektů podporovaného zaměstnávání. „Díky těmto projektům a díky práci konzultantů a asistentů jsou handicapovaní lidé potom schopni pracovat samostatně,“ říká vedoucí agentury podporovaného zaměstnávání Rytmus Jana Březinová. „Důležité je, aby handicapovaní byli s lidmi, kteří je můžou něco naučit. A hlavně aby vůbec byli mezi lidmi,“ dodává Březinová.

Fakta Pražské kavárny, kde obsluhují handicapovaní * Café AdAstra v Podskalské ulici v Praze 2 * Kavárna a pekárna Mezi Řádky ve Štefánikově v Praze 5 * Kavárna Bílá vrána sídlící Ve Smečkách v Praze 1 * Ethiopia Café vaří kávu v Krkonošské na pražských Vinohradech * Tichá kavárna v Burešově ulici v Praze 8 je první pražskou kavárnou, kde obsluhují neslyšící * Projekt Kavárna POTMĚ, kde zákazníky v absolutní tmě obsluhují nevidomí, končí turné a svou mobilní kavárnu zaparkuje naposledy tuto sobotu, a to před budovou ČSOB v Radlické ulici * Kavárna CafeMartin je v budově radnice Prahy 6 a podporuje začlenění mentálně postižených

Jana Fleglová, redaktorka MF DNES

Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.