Vidíte tento text dobře?

foto: PhotoRack.net

Po čtyřicítce se začnou objevovat vady očí, které do té doby „spaly“.

foto: PhotoRack.net

To, že se něco děje, poznáte zpravidla při čtení. Jindy krásně čitelná písmenka jsou najednou rozmazaná a co jste bez problémů ještě před nedávnem přečetli, je nyní nerozeznatelná změť. Právě zhoršení zraku při čtení a při práci zblízka je nejčastější vadou, která se se vzrůstajícím věkem objevuje.

„Jde o přirozený proces vývoje, neboť čočka v našem oku pomalu ztrácí svou pružnost, čímž klesá její schopnost automatického zaostřování. Tyto problémy se objevují nejdříve při práci za nedostatečného denního osvětlení, například večer při umělém světle,“ vysvětluje lékařka Darina Čutková z Polikliniky Agel Ostrava.
Neostré vidění nebo neschopnost zaostřit jsou způsobeny nejčastěji refrakční vadou. Asi třetina populace trpí dalekozrakostí, krátkozrakostí nebo astigmatismem (nepřesné zaostření světla na sítnici). Velmi častou oční vadou jsou také zákaly.

Lidé si velmi často pletou dva nejrozšířenější, tedy šedý a zelený. Šedý zákal neboli katarakta je vlastně ztráta průhlednosti čočky. Příčinou je jednak věk, ale i poruchy metabolismu, jako je cukrovka nebo poruchy štítné žlázy. Svůj díl má i nadměrné působení UV záření bez ochranných slunečních brýlí, případně těžké úrazy.

Šedý zákal je nejčastější příčinou slepoty. Ve věku 65 let je určitý stupeň zakalení čočky prokazatelný až u 50 procent populace a nad 75 let je pak postiženo až 70 procent obyvatel.
„Léčba šedého zákalu je pouze chirurgická a spočívá v odstranění zakalené čočky a jejím nahrazením čočkou umělou,“ říká lékař Miroslav Veith z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.
Naproti tomu příčinou zeleného zákalu je stoupající nitrooční tlak, který ničí nervová vlákna. Výsledkem je pak zužování zorného pole. Člověk může mít pocit, že mu v něm roste zeď. Měření očního tlaku proto patří k běžným úkonům u očaře.

Dalším z problémů očí je takzvaná věkem podmíněná makulární degenerace označovaná zkratkou VPMD.
V západním světě je tato nemoc nejčastější příčinou slepoty u lidí nad 50 let věku. Na světě jí trpí 25 až 30 milionů lidí a postižených strmě přibývá.

Co možná nevíte Okamžitá návštěva lékaře je nutná, pokud se vám náhle změnila kvalita vidění. * Příčinou může být krvácení do sklivce, embolie sítnicových tepen, zánět nebo nedokrvení nervu, případně glaukom či šedý zákal.
– Pokud má někdo hodně dioptrií, může mu pomoci refrakční laserová operace. Smysl má, pokud se jedná o vysokou dioptrickou vadu obou očí. Rozdíly v brýlové korekci mezi očima větší než 3 až 4 dioptrie se ale špatně snášejí.

Metro

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.