Lidé v obci odmítli mentálně postižené, mají strach

Jihomoravský kraj nebude stavět 2 domky chráněného bydlení ve Svitávce na Blanensku. Žít v nich mělo 12 lidí s lehkým mentálním handicapem. Proti se ale postavili místní ve výzvě, kterou podepsalo skoro 300 lidí, tedy asi šestina Svitávky. Vadilo jim, že by měli žít: „S nevyzpytatelnými lidmi s nezjistitelnou diagnózou.“ Tak to stojí ve výzvě zastupitelstvu podle reportáže ČT1.  Místní se cítili ohroženi. Měli strach o děti, fungující rodiny i budoucnost. 


Dušan MAREK, klient domova Paprsek, Velké Opatovice, se podílí na výrobě elektroměrů, koberců, podsedáků apod.  V Paprsku žije asi 100 lidí. Mnozí z nich mají lehké až střední mentální postižení. V domově si přivydělávají drobnými pracemi a jsou poměrně soběstační. Právě oni se měli v budoucnu stěhovat do nového chráněného bydlení.

Marie WETTEROVÁ, ředitelka domova Paprsek, Velké Opatovice
chráněný bydlení slouží k tomu, aby ten člověk žil, tak jako my. Jako běžná populace jako běžná společnost.

redaktor
Nový domov měli najít ve 20 km vzdálené Svitávce. Zastupitelstvo schválilo projekt před třemi lety a kraj, který zde měl stavět, prodalo pozemek.

Jaroslav ZOUBEK, starosta Svitávky /nestr./
Nebyl k tomu jakýkoliv od nikoho z žádných zastupitelů nějaký protinávrh. Prostě všichni jsme to brali jako samozřejmou věc postavit 2 rodinné domy. Tak jak tady staví desítky jiných lidí.

redaktor
V každém domku měli bydlet 3 lidé s mentálním handicapem, muži i ženy, dohromady 12 lidí. Jenže projekt narazil na tvrdý odpor sousedů.

Ondřej MATĚJŮ, zastupitel Svitávky /nestr./
V podstatě největší argumenty byly asi ty ohledně toho té deviace. Ohledně toho, že tam bude 12 mužů,…. jsou to dospělí lidé, s dětským myšlením, ale samozřejmě zcela se sexuálními pudy dospělého člověka.

Zbyněk KUČERA, obyvatel Svitávky
Ve svém okolí i blízké jsem se dověděl, jaká hrůza to bude. Že to budou schizofrenici propuštění z léčení, jak budou ohrožovat lidi atd.

Hana LOSKOTOVÁ, radní Svitávky /nestr./
Co já jsem slyšela a co mě osobně zarazilo, byla argumentace, přeci si nepřipustíme, to téměř doslova cituji, protože to se mi vrylo do paměti. Přece nepřipustíme, aby se naše děti musely dívat na takovéto lidi, anebo my teď nebudeme svoje děti pouštět ven, protože může docházet k znásilnění a podobně.

redaktor
Jeden ze sousedů dokonce sepsal zastupitelům městyse výzvu v níž se například píše.
/citace:  „Má se jednat o 12 mentálně postižených klientů, převážně mužů, s neomezeným pohybem po obci a nezjistitelnou diagnózou. Má zde vzniknout něco, co zde nikdy předtím nebylo, na co naši obyvatelé nejsou připraveni. Něco, co se dotkne dospělých i dětí každý den.“

Marie WETTEROVÁ, ředitelka domova Paprsek
Personál v chráněném bydlení ve Svitávce byl taky nastaven na čtyřiadvacetihodinovou nonstop službu. Takže to, že by se volně pochybovali, to by se nestalo, protože by to ohrožovalo ty postižené samotné. My jim musíme to bezpečí nějakým způsobem zajistit.

redaktor /citace: „Touto integrací mentálně postižených mužů se cítíme přímo ohroženi. Máme strach o naše děti, o naše fungující rodiny a o svou budoucnost.“

Marie WETTEROVÁ
To prostě je jednoznačně vykonstruovaná nekorektní věta, která má vyvolávat v lidech paniku a strach.

redaktor
Výzvu podepsalo přes 290 obyvatel Svitávky, tedy zhruba šestina obyvatel.

Radoslav HRUDA, radní Svitávky /KSČM/
Je otázkou, jestli těch 290 podpisů bylo získáno pravdivými informacemi, a nebo manipulací.

Hana LOSKOTOVÁ, radní Svitávky /nestr./
Pro mě bylo překvapující to, kolik lidí ve Svitávce se těmto několika bezprostředním sousedům podařilo zmanipulovat, aby tedy začali projevovat svůj nesouhlas, aniž by o celé záležitosti podle mého názoru toho příliš věděli.

redaktor
Nicméně obyvatelé Svitávky dosáhli svého. Stavět se u nich nebude. Kraj od záměru raději ustoupil.

Marek ŠLAPAL, náměstek hejtmana Jihomoravského kraje /ČSSD/
Důležité, že se proti postavili v podstatě všichni sousedé. I ti, kteří o tom projektu hodně věděli a byli se seznámit s problematikou, tak přesto trvali na svém. Takže za těchto podmínek si myslím, že nemá cenu lidem něco takového vnucovat.

redaktor
A co na to sousedé?

hovoří Leoš MAZAL, soused, obyvatel Svitávky
Podívejte se, já tři měsíce jsem na tom psychicky dost velice špatně tak jako má žena a celá rodina z toho, co se tady odehrálo. A už se k tomu nemíním žádným způsobem nijak vyjadřovat.

hovoří Pavel VRÁNA, autor výzvy, obyvatel Svitávky
podívejte se, pro nás je to vyřešený. Rada krajského úřadu rozhodla, tím pádem pro nás není už, co bychom k tomu vyjadřovali. Čeká se od nás, že k těm lidem budeme milí, přívětiví, že my budeme ti první, kteří mají zajistit to, aby oni se tady cítili dobře. Bavil se s náma o tom někdo? Nebavil. Nic, prostě tady to bude a vy si dělejte co chcete. Takže jaký ten přístup může být?

hovoří obyvatel Svitávky
dvanáct lidí na počet Svitávky je dle mýho názoru strašně moc. My, nebo respektive mluvím za sebe, za svý blízký okolí, máme malý děti. Nemyslíme si, že by bylo vůbec vhodný, to co tady teď v tuhle chvíli děláte.

hovoří Nikola VRÁNOVÁ, obyvatelka Svitávky
Pak tito lidé vidí porno a mají pocit, že je to realita. Pak se stane, že vidí ženu, ovládnou je jejich pudy a oni si myslí, že na ni mohou sahat. Což si myslím, že v dnešní době se k pornu dostane každý. A já jako obyvatelka Svitávky, a jsem žena, nechci aby se něco tady takovýho, nedej Bože, stalo. Abych šla po Svitávce a prostě nějaký klient na mě třeba takhle, když to vyhrotím, sahal.

hovoří Leoš MAZAL, obyvatel Svitávky
Vypadám já, že chci začlenit mezi naši rodinu 12 mentálně postižených lidí? Podívejte se, všechny moje emoce vycházejí ze strachu o mou rodinu. Vy mě chcete znehodnotit můj majetek. Vy chcete po mě, abych já celej život se díval na mentálně postižený lidi. Další lidi tady ze Svitávky se můžou a nemusí s těma lidma potkávat, ale já to budu mít každej den na očích od pondělka do neděle, jasný? A 24 hodin denně.

hovoří obyvatelka Svitávky
Vy jenom pořád něco chcete, ale já že tam mám na konci, jak bydlí můj syn, dvě malý vnoučata. Každýmu to je jedno, ale já chci aby se ty děcka nebáli chodit ráno do školy a ze školy a hrát si v klidu na zahradě a před barákem a ne tak, jak vy si to představujete. To je žití nějaký? Vždyť si je tam všichni najdete. Postavte si baráky, abyste viděli co to je.

hovoří Marcela ANTLOVÁ, obyvatelka Svitávky
Já vím, že je to těžký s nima vyžít, ale ono do chráněnýho bydlení se rozhodně nebudou dávat nějací devianti. A jdou tam opravdu ti lehce postižený. Není to jednoduchý, ale já bych se jich chtěla zastat.

hovoří Alena KUBÍNOVÁ, obyvatelka Svitávky
Opravdu musím říct, že mám hrůzu z některých lidí, jak jsou nesnášenlivý. Až mě je z toho zle a vážím si vás všech, co se staráte o nějak postižené, protože mám s nimi taky zkušenosti. Někdy je mívám i doma a jsou to vděční lidí. Vím, mám tu zkušenost a je mě opravdu smutno z toho, že mám strach mezi tady těmi nesnášenlivými lidmi opravdu žít tady.

reportáž ČT1

1 komentář

  1. Ti lidé si neuvědomují že se jim kdykoli může také něco stát ?! V okamžiku se jim změní život. U nás také máme chráněné bydlení pro mentálně postižené a nikdo s nimi nemá problémy !!! Tito postižení se kolikrát chovají lépe než zdraví a bezohlední jedinci !

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.