Můj syn je schizofrenik a nechce se léčit!

foto: MorgueFile

Dotaz: Mám syna, diagnóza paranoidní schizobrenie, je mu třicet let, stále odmítá léčbu, co mám dělat?


<p>

Dotaz:  Dva roky se s tím jako matka potýkám a jsem naprosto bezradná, stálé pobyty v Dobřanech, a stále doma tvrdí, že mu nic není, léčit se nechce, nikam chodit nebude a já mám stále méně sil. Vůbec nevím, co mám dělat, kam se obrátit, s kým o tom hovořit a kdo by nám pomohl obzvláště s jeho odmítáním léčby, mohl by mi někdo pomoci poradit? Když nechce chodit k psycholožce, je možnost, že by psycholožka došla k nám domů, že by i tu injekci dostal doma? Nechci tu pomoc řešit jen tím, že zavolám záchranku a nechám ho odvézt do Dobřan,  poznám už první příznaky schizofrenie a přesto musím čekat, až kdy opravdu je to závažné a nechat ho odvézt, a přitom by bylo tak jednoduché řešit to už při těch prvotních příznacích a já sama jsem naprosto bezradná, dva roky pláču a čekám na zázrak.

Odpověď:

U schizofrenních pacientů se stává, že pacient věří svým halucinacím nebo bludům a mnohdy si nemyslí, že je nemocný a měl by se léčit. Pokud má navíc i paranoidní příznaky, pak příčinu svých potíží vidí v chování jiných lidí, myslí si, že mu chtějí ublížit, nebo že na něj chystají nějaké spiknutí apod..

Odmítání léčby je u schizofreniků časté, k tomuto jevu dochází i po úspěšné hospitalizaci, kdy léčba v psychiatrické léčebně zabírá a pacient si uvědomuje, že je nemocný a že léčbu potřebuje. Přesto po návratu do domácího prostředí postupně od léčby upouští a onemocnění jej opět stále více ovládá.

Běžná praxe je skutečně taková, že pokud rodina není schopna nemocného k léčbě přesvědčit, existuje možnost nedobrovolné hospitalizace a léčby, a to tehdy, když je nemocný nebezpečný sobě nebo svému okolí. Pak lze zavolat záchranku, která pacienta dopraví k psychiatrickému vyšetření. Pokud psychiatr shledá pacienta nebezpečným, může nařídit nedobrovolnou hospitalizaci, kterou ovšem musí nahlásit soudu.

Nařizovat někomu, že se musí léčit, i když jeho příznaky nejsou natolik závažné, že by mohl ublížit sobě nebo jinému, není podle současné zdravotnické legislativy možné.

Psychiatr obvykle nemá nějaké možnosti potenciálního pacienta do své ordinace přivézt, nemá zřízence, který by dělal výjezdy do terénu.

Psychiatr může v případě, že se od příbuzných pacienta dozví, že se jeho příznaky významně zhoršují, požádat praktického lékaře, aby v rodině provedl návštěvu, situaci posoudil a pacientovi léčení na psychiatrii doporučil. Na pacienta mnohdy autorita lékaře zapůsobí a psychiatra navštíví.

Obdobnou návštěvu může provést i psycholožka, pokud jí tento výkon zdravotní pojišťovna zaplatí a pokud jí to vytížený program dovolí.

Se žádostí o radu se doporučuji obrátit především na psychiatra, který Vašeho syna již ošetřoval, a podrobně s ním Vaši situaci rozebrat a nechat si poradit postup, jak má rodina postiženého přimět k léčbě. Stejně tak Vám může poradit i psycholožka, která již s Vaším synem pracovala.

Důležitou roli mají také asociace rodinných příslušníků duševně nemocných, což jsou sdružení lidí s podobným osudem, jako máte Vy, kde Vám mohou pomoci radou a vlastními zkušenostmi. Sdružení pomoci duševně nemocným ČR z.s. má řadu regionálnáích spolků, obrátit se se žádostí o kontaktní informace můžete např. na ing. Záviška  zavisek@volny.cz

Další podobnou organizací je Sympathea, organizace příbuzných duševně nemocných, jež sídlí v Bulharská 26, Praha

Poradenství i právního charakteru poskytuje Česká asociace pro psychické zdraví http://www.capz.cz

Existuje řada dalších organizací, které pomáhají rodinám, kde se vyskytují duševní onemocnění.

Pomoci může i tzv. peer konzultant či peer pracovník, který pracuje v sociálních službách a má stejnou zkušenost nebo problém jako duševně nemocný. Funguje jako jakýsi důvěrník, poradce, kamarád, někdo, kdo má stejné onemocnění, ale úspěšně se léčí.

Vhodné je obrátit se na některou z organizací sociálních služeb zaměřených na cílovou skupinu lidí s duševním onemocněním. Vyškolený sociální pracovník se individuálně věnuje pacientovi, jeho práce je zaměřená na intervenci do klientova prostředí a následně navázání vztahu mezi klientem a sociálním pracovníkem. Snahou individuální sociální práce je, aby klient změnil svoje vadné životní postoje a byl schopen samostatně řešit své osobní, rodinné i společenské problémy, včetně své léčby. Přínosná může být i skupinová sociální práce s pacientem.
Možností je tedy celá řada, je třeba kontaktovat příslušné odborníky, nechat si od nich poradit a využít v maximální míře služeb, které jsou poskytovány, včetně asistence.
MUDr. Jan Činčura

 

2 komentáře

  1. Dobrý den,mám syna schizofrenika,má rozdvojenou osobnost,epileptické záchvaty a teď mu něco roste v hlavě.Syn když dostane záchvat tak ho odveze záchranná služba ,do nemocnice ,dostane lapačku a podepíše reverz.Syn odmítá se léčit a este je k tomu alkoholik.Tohle už trvá 5 let,po prvé byl hospitalizován v Bohunicích psychiatrické nemocnici chtěl spáchat sebevraždu.Byla mu doporučená léčba ,různé vyšetření které odmítá,a neužívá žádné léky protože říká že není nemocný.Zije s přítelkyní která je mentálně postižená,dochází tam velmi často k hádkám ,agresivitě a fizickemu napadení ze strany syna.Syn se chová agresivně i v práci kterou často mění z důvodu když dostane epileptický záchvat tak Stratil práci.Pred Vánoci fizicky ublížil přítelkyni ,nahlásili jsme to policii,která ho odvezla na psychiatrii ale pak ho pustili .Hned na to začal vyhrožovat mmne ,já jsem jeho matka.Tyhle výhrůžky už trvají léta,syn je agresivní nebezpečný sám sobě ,rodině a okolí.Vcera jsem sním mluvila a opět se chystá někoho fyzicky zmlátit.Rekl mi že dotyčnej se choval knemu špatně a syn řekl že si jde něco silného koupit a ublíží mu.Mam tenhle celý rozhovor a i jiné rozhovory kde mne uráží natočený v mobile.Jeho ošetřující obvodní lékař je ovšem obeznámen ale nemůže nic dělat.Syn fyzicky napadá lidí jen proto že je nemocný a odmítá léčbu.Ja vás chci požádat o pomoc než se stane něco horšího do kdy bude ubližovat syn který odmítá léčbu .Mne bude za pár let 70 roku ,mám velký strach kdo bude další komu ublíží.Pred 4 lety pobodal mého druhého syna nuzkama.Vcera se nám vyhrazi že nám zapálí garáže.Moc prosím pomozte jak ho dostat do léčebny aby se léčil než se něco stane a chystá se syn na to.Jsem z pozdravem Šulcová Maria Hercíková 14 Brno Královo Pole moje tel.cislo je 702979538

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.