Jaké to je, když oči nevidí, zkoušeli lidé v Šumperku

O tom, že pohybovat se ve tmě není zas až tak jednoduché, stejně jako poslepu vykonávat praktické činnosti se mohli přesvědčit lidé v Šumperku. Tamní organizace, sdružující zrakově postižené občany, jim to umožnila v rámci veletrhu pomůcek, které mohou život těmto lidem podstatně usnadnit.

Doplněný o ukázky aktivit potmě a s podtitulem „zvládneme to i jinak“ zaplnil v úterý 10. března spolupořadatelskou městskou knihovnu nejprve žáky základních škol a gymnazisty, odpoledne pak dostala možnost vžít se do role nevidomých veřejnost.

„Premiérová je akce ukázkou nejnovějších pomůcek a také možností si je osobně vyzkoušet,“ zhodnotila tak trochu jinak zaměřenou prezentační akci SONS vedoucí šumperské odbočky Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých Renata Jandrtová. „Dětem jsme z brailového píma připravili škrabošky a program doplnili o běžné denní aktivity i ukázky společenských her pro nevidomé,“ doplnila pořadatelka.

„Absolvoval jsem chůzi s bílou holí, zapínal knoflíky u košile, hledal stejné ponožky,“ vyjmenovával aktivity, které už se škraboškou na očích vyzkoušel gymnazista Milan.

„Potmě bych je ale raději nechtěl nikdy dělat,“ svěřil se s bezprostředními pocity jeho stejně starý kamarád. „Zkoušela jsem signalizační náramek – před překážkami vibruje a vydává zvuky,“ zhodnotila návštěvu o patro níž páťačka ze ZŠ Sluneční.

„Lepší je ale moci se na cestu dívat vlastníma očima,“ přidala se spolužačka ze ZŠ Vrchlického. Všichni společně se pak sešli na doplňkovém koncertu nevidomého zpěváka Radka Žaluda, který svým školeným hlasem zazpíval za kytarového doprovodu rovněž handicapovaného Filipa Moravce.

Vladimíra Bartoňová

Šumperský deník

https://sumpersky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.