Co zaujalo Ostravaka. Nevidí, přesto soutěžili v národním střeleckém turnaji

Že to není možné? Přestože máme zažito, že střelba souvisí se zrakem, turnaj se obešel bez zranění.

Celostátní turnaj zrakově postižených ve střelbě nazvaný Novoroční trefa aneb Memoriál Josefa Martina Kikty je v komunitě lidí s těžkou vadou zraku známou a roky prověřenou lednovou akcí. Pojmenován je po Josefu Kiktovi, zrakově handicapovaném občanovi z našeho kraje, který v Ostravě před léty tuto  zdánlivě netradiční sportovní disciplínu nevidomých zavedl a propagoval.  Akci na jeho památku pravidelně pořádá TyfloCentrum Ostrava, jedno ze stěžejních středisek pomoci nevidomým a slabozrakým v našem regionu, jehož zaměstnancem pan Kikta byl.

V lednu se opět v Ostravě mohli setkat zrakově handicapovaní sportovní střelci ze všech koutů České republiky. Podmínkou zápisu do startovní listiny je členství ve střeleckém oddíle a body získané v tomto turnaji se závodníkovi započítávají do celkového klubového výsledku. Dveře jsou otevřeny jak nevidomým mužům, tak ženám, okrajově se mohou účastnit i lidé, kteří problém se zrakem nemají.

Soutěž letos měla tři hlavní kategorie – střelbu z pistole rozdělenou pro obě pohlaví a pak smíšenou střelbu ze vzduchovky. Tato kategorie byla napínavá do poslední chvíle, neboť vítěz vyhrál o jediný bod, a navíc to byla žena – paní Tereza Přikrylová z oddílu Tandem Brno, která k tomu ovládla i kategorii pistole-ženy. Nejlepší trefu mezi pistolníky měl Milan Hradil z SK Handicap Zlín. Paradoxem je, že ostravští rodáci se akce nezúčastnili, ale to se může za rok změnit, protože TyfloCentrum loni zakoupilo nové tréninkové zbraně a na podzim otevřelo pro zájemce pravidelný kurz. Na koupi svou aktivitou přispěl mj. i Ostravak, hnutí občanů.

A jak je možné, že lidé s fatálním problémem se zrakem se dokážou trefit do černého? Vtip je v tom, že ačkoliv mají na výběr vzduchovku nebo pistoli, nestřílí jimi projektily. Jde o speciální laserové zbraně, které fungují na principu zvukového signálu a k nimž je nutné mít  specifický střelecký trenažér. Tvoří ho terč spárovaný s počítačem s unikátním softwarem, jenž umožňuje zvukovou orientaci při míření. Program zároveň stanovuje časový limit před jednotlivým výstřelem a hlásí závodníkovi hodnotu a směr zásahu.

A protože soutěžící musí místo očí na šťopkách mít uši, žádné fanouškovské povzbuzování nepřipadá v úvahu, při klání je nutný naprostý klid, že by bylo slyšet spadnout špendlík.  Základní parametry této simulované zvukové střelby jsou však shodné s palbou ostrými. Střílet se může jak ve stoje, tak v sedě – a především je nutná pevná paže, stabilní postoj a koncentrovaná klidná mysl…

Ostravak, hnutí občanů

Deník

https://pr.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.