Špilberk láká turisty v létě i zimě  

Špilberk

Je hned několik míst v Brně, jejíž návštěvu by si žádný turista neměl nechat ujít. Patří mezi ně hrad Špilberk, který dominuje na kopci nad městem od poloviny třináctého století. Příběh jeho historie si mohou návštěvníci poslechnout z úst zkušených průvodců.

TV Brno 1 – Deník B1

Michal HANČÁK, průvodce a lektor, Muzeum města Brna
——————–
Jeho zakladatelem s největší pravděpodobností byl Přemysl Otakar II. Ve čtrnáctém a na začátku patnáctého století zde sídlila Moravská markrabata z rodu Lucemburků, konkrétně Jošt Moravský, asi jedna z takových nejvýraznějších brněnských, a můžeme klidně říct i moravských osobností.

Jana HOLUBOVÁ, redaktorka
——————–
V dalších letech byl hrad využíván jako státní pevnost a klíčovou roli zahrál během třicetileté války, kdy pomohl zachránit město Brno. V devatenáctém století vešel hrad do povědomí i v zahraničí díky události, během níž zde byli vězněni italští karbonáři.

Michal HANČÁK, průvodce a lektor, Muzeum města Brna
——————–
Teď se nacházíme před dvěma deskami, které vznikly okolo roku 1925 právě pro Muzeum italských vlastenců, které bylo instalováno právě v této části hradu, a uvidíme na nich jména zde vězněných Italů, jak karbonářů, tak členů hnutí Mladá Itálie.

Jana HOLUBOVÁ, redaktorka
——————–
Mezi celami, které si mohou návštěvníci prohlédnout, se nachází také cela uzpůsobená pro nevidomé, kde si mohou exponáty osahat. Do poloviny dvacátého století Špilberk sloužil jako kasárna. Od roku 1960 na hradě sídlí Muzeum města Brna. A v roce 1962 byl prohlášen mezinárodní kulturní památkou.

Michal HANČÁK, průvodce a lektor, Muzeum města Brna
——————–
V současnosti máme několik prohlídkových okruhů, jak jsem zmiňoval, jsou to kasematy, ty tvoří páteř prohlídkových okruhů, dále to jsou potom vodojemy nebo bývalé vodojemy, kde se dneska nachází expozice s názvem Chrám kamene, což je lapidárium Muzea města Brna.

Alena ŠEDIVÁ, tisková mluvčí, Muzeum města Brna
——————–
Jsou to vlastně opravené vodojemy, které se dočkaly své rekonstrukce po 100 letech a tam lidé mohou vidět opravdu skvosty, doslova poklady Špilberku, a to jsou vlastně artefakty ze zaniklých hřbitovů a ze zbouraných brněnských staveb, takže jsou tam nejrůznější náhrobky, nejrůznější kameny. Je to opravdu skvostná sbírka.

Jana HOLUBOVÁ, redaktorka
——————–
Návštěvníci této expozice si budou moci prohlédnout dva mohutné vodojemy, do kterých se vešlo přes 2 000 kubíků pitné vody. Na hradě je také k vidění několik dalších stálých expozic, patří mezi ně například barokní lékárna nebo Brno na Špilberku, krásné jsou také venkovní prostory a okolí hradu, a to jak v létě, tak v zimním období, kdy je hrad pokryt sněhem.

Alena ŠEDIVÁ, tisková mluvčí, Muzeum města Brna
——————–
Běžná otevírací doba na Špilberku je od 9. do 17. hodin, a to od úterý do neděle, v pondělí je zavírací den. Poslední návštěvníci by měli přijít vždy půl hodiny před tou 17. hodinou.

Jana HOLUBOVÁ, redaktorka
——————–
Návštěvníci si mohou vybrat ze tří hlavních prohlídkových tras. Pokud by si chtěli projít hrad celý skrz naskrz, musí se připravit na to, že návštěva Špilberku, dominanty moravské metropole, zabere téměř celý den.

televize Brno 1.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.