Ó pionýři

Román Ó pionýři! americkou spisovatelku Willu Catherovou proslavil. Vypráví o osudech švédských a českých osadníků v divoké prérii Nebrasky koncem 19. století. Zachycuje těžký život prvních farmářů, jejich zápas o přežití i mýtický rozměr proměny amerického pohraničí a proměny lidí, kteří ho osídlili. Hrdinkou je mladá Alexandra Bergsonová, která po smrti otce bojuje o udržení rodinné farmy, kterou jen díky svým podnikatelským schopnostem vede k prosperitě. Je příkladem odvahy a cílevědomosti, která je nezbytná pro podmanění si drsné země. Dějem se prolíná nejen její milostný vztah, ale i tragická láska její přítelkyně, české dívky Marie Šabatové. Je to příběh o lásce a úspěchu, který je americký v tom nejlepším slova smyslu, a zároveň je předobrazem pozdějších feministických románů. Román je svědectvím období rozsáhlých sociálních a ekonomických změn, které pomohly modernizovat Spojené státy. Název je převzat z básně Walta Whitmana „Pioneers! O Pioneers!“, která stejně jako román oslavuje hraničářské ctnosti, jako je síla a vnitřní duch. Na obálce je Jessica Lange, jež ztvárnila hlavní hrdinku v TV filmu z r. 1992.

Komentáře v předních denících:
The New York Times napsal: 
Přímým, lidským příběhem o lásce, boji a úspěchu, příběhem, který je americký v tom nejlepším slova smyslu, se táhne symbolika. Je to prakticky román bez hrdiny.“ 

The Guardian napsal: 
Próza je čtivá a – jak se na téma sluší a patří – úsporná, často s brutálním účinkem. Někdy hrozí, že ta krajina převálcuje samotný román, zakrní jeho hrdiny, takže charakteristika postav se zdá být řídká a tragické události jsou podány téměř jako vedlejší. Pak ale čtenáře uchvátí záblesk lyrismu, když Catherová nechá nahlédnout do hlubin emocí, které se skrývají pod tímto klamavě prostým povrchem.“

Komentáře Ó pionýři! – Willa Cather | Databáze knih (databazeknih.cz)

Ukázka Ó pionýři! historický román (meisterkoch.eu)

O autorce

Wilella Sibert Catherová (1873, Winchester, Virginie – 1947, New York) byla americká spisovatelka, básnířka, laureátka Pulitzerovy ceny.
Narodila se v početné a chudé rodině baptistických farmářů ve Virginii. Když jí bylo devět let, přestěhovali se do Nebrasky, což byl v té době ještě Divoký západ. Žili ve vesnici Red Cloud, kde vyrůstala mezi přistěhovalci z Evropy – Švédy, Čechy, Rusy a Němci – kteří osídlovali půdu na Velkých pláních. Studovala anglickou literaturu na University of Nebraska, kde roku 1894 promovala.
Pak žila v Pittsburghu, kde učila angličtinu a latinu a psala do různých časopisů. Roku 1906 se přestěhovala do New Yorku a pracovala jako redaktorka pro McClure’s Magazine, kde vyšel na pokračování její první román Alexander’s Bridge. Neúspěchem prvotiny se nedala odradit a proslavila se následující trilogií z prérie O Pioneers! (1913), The Song of the Lark (1915) a My Antonia (1918), kde našla svá charakteristická témata – ducha a odvahu hraničářů, které poznala v mládí.
Veřejným tajemstvím byly její lesbické vztahy, byla aktivní v této komunitě, jež měla v New Yorku svoji subkulturu. Její dlouhodobou partnerkou byla sice Edith Lewisová, ale jedinou velkou láskou jejího života byla Isabelle McClungová, se kterou se rozešla právě v době vydání knihy „O Pioneers!“ To jí bylo 39 let.
Spisovatelka se potýkala s četnými zdravotními problémy. Nejzávažnější byla rakovina prsu, kvůli níž jí byl levý prs amputován. To bylo ale její nejstřeženější tajemství, které skrývala i před rodinou. Když v 74 letech zemřela, pitva odhalila metastázy v játrech.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.