Pozor na parfémy při slunění

Po parfému vám na slunci může zhnědnout kůže. Jeho vůni v létě ocení kromě spolucestujících z tramvaje i bodavý hmyz. Jak se v létě chránit před sluncem, se Metro zeptal primáře Lázní Smrdáky, které se specializují na léčbu závažných onemocnění kůže, Jána Lidaje.

– V létě se řada lidí nevyhne spáleným zádům a loupání kůže po opalování. Hrozí mi kromě bolesti kůže po spálení ještě nějaké riziko?

Samotné spálení kůže může způsobit výrazné obtíže, zejména pak když slunci neopatrně vystavíme části těla, které jsou celý rok skryty. Neopatrné opalování se kromě zmíněného spálení kůže projevuje i zarudnutím pokožky a vznikem puchýřů. Nadměrným sluněním vystavujeme kůži škodlivému UVA záření. To podporuje vznik vrásek a také může způsobit rakovinu kůže.

– Kvůli vysokým teplotám více lidí sahá po deodorantech a parfémech. Může to mít neblahý vliv na pokožku?

Obecně platí, že parfémy a kolínské vody je třeba na silném slunci používat opatrně. Do některých parfémů se přidává bergamotový olej, který může způsobovat nepravidelné zhnědnutí pokožky. Mohou obsahovat i přídavné vonné látky a éterické oleje, které jsou lákadlem pro hmyz jako jsou vosy a včely.

– Jak by se měli opalovat lidé s mateřskými znaménky, pihami, bradavicemi?

Znaménka, zejména pak ta tmavá, se určitě musí chránit před sluncem přípravkem s vysokým ochranným faktorem. Nejlépe pak vodě odolným mlékem či krémem. Pokud není k dispozici žádná taková ochrana, v nouzi krátkodobě postačí na zakrytí znamének i zubní pasta.

– Mládež si libuje v kšiltovkách a různých čepicích. Může se stát, jak s oblibou říká řada rodičů, že se jim hlava zapaří a vyplešatí?

Kůže na hlavě se může zapařit zejména tehdy, pokud by byla čepice z umělého neprodyšného materiálu. Nošení čepice by souviselo s následnou plešatostí tehdy, pokud by následkem zapaření vznikla infekce a hnisavé projevy ve vlasových váčcích, které by zničily i kořínky. Plešatost vesměs vzniká spíše u mužů v souvislosti s rodinnou dispozicí a hormonálními změnami. Naopak dlouhý kšilt pak výrazně přispívá k ochraně obličeje i očí před sluncem.

– Abychom pořád nebyli pouze u negativních stránek slunečního záření. Jaké jsou plusy slunečních dnů pro naši kůži?

Slunce má blahodárný vliv na lidskou psychiku. Ale jedním z nejdůležitějších přínosů slunce, konkrétně UVB záření, je přeměna vitaminu D. Vitamin D má nepostradatelný význam pro stavbu kostí i mnoho pochodů v našem organizmu. Nedostatek tohoto vitaminu způsobuje například u dětí křivici a u dospělých osteomalacii. Na vznik dostatečné hladiny vitaminu D stačí v létě vystavit ruce a tvář slunci tři krát týdně po dobu 10 minut při výšce asi 60 stupňů nad obzorem. Lidé s tmavší kůží mohou pobýt na slunci o něco déle.

– Co slunce a různé ekzémy?

Co se týče léčebného účinku slunečních paprsků u pacientů s psoriázou a ekzémy, i zde platí pravidlo všeho s mírou. Například půl hodina až hodina na slunci může působit blahodárně a projevy nemoci se budou hojit. To ale neznamená, že 10 hodin na slunci pomůže deseti násobně více. Nezapomeňte se však natřít krémem s příslušným ochranným faktorem.

– Můžeme nějakým způsobem chránit svou kůži, než vlezeme do vody v přírodním koupališti?

Předně doporučuji informovat se na kvalitu vody a její charakter v dané lokalitě. Nejlépe pokud má dané koupaliště nějaký dozor, který kontroluje, zda voda vyhovuje normám. Všeobecně na koupalištích jsou největšími znečišťovateli často sami koupající, jelikož se nemají možnost před vstupem do vody osprchovat. Co se týče pacientů s psoriázou nebo ekzémy, je třeba dávat pozor i na povrch břehu nádrže či koupaliště. Nebezpečné pro projevy těchto onemocnění jsou například kameny, které mají ostré hrany a lidé se o ně mohou poranit. Také by u vody měla být možnost, ukrýt se ve stínu.

ADAM VÁCHAL

Metro

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.