Kontaktní čočky se zoomem pomohou lidem se ztrátou centrálního vidění

Mezinárodnímu týmu výzkumníků se podařilo vytvořit první kontaktní čočky na světě, které zvládnou zoom. Je to skvělá zpráva pro lidi postižené věkem podmíněnou makulární degradací sítnice, tedy ztrátou vidění v centru. Čočka jim umožní lépe rozpoznávat detaily periferním zrakem.

Mezinárodnímu týmu výzkumníků se podařilo vytvořit první kontaktní čočky na světě, které zvládnou opticky 2,8krát přiblížit pozorovaný objekt. Obdobným zoomem disponuje stomilimetrová čočka na digitální zrcadlovce. Klasický ornitologický triedr přitom nabízí přiblížení zhruba 15krát.

Prvenství a unikátnost objevu spočívá v tom, že zmíněná kontaktní čočka je jen 1,17 milimetru tenká, tudíž je běžně nositelná. Dřívější modely byly buď minimálně 4,4 milimetru tlusté, tedy nepoužitelné, nebo vyžadovaly komplikovanou chirurgickou implantaci do oka.

Kontaktní čočka týmu vedeného doktory Josephem Fordem z Kalifornské univerzity v San Diegu a Erikem Tremblayem z École Polytechnique Fédérale de Lausanne využívá poskládaných spojných a rozptylných hliníkových mikrozrcadel a asférických objektivů umístěných po své obvodové ploše. Paprsek obrazu je v nich čtyřikrát odražen a směrován na okraj sítnice oka. Právě zmíněná mikrozrcadla mají na svědomí 2,8násobné zvětšení obrazu a zároveň opravují jev chromatické vady, výsledkem je tak poměrně vysoká kvalita obrazu.

Přepínat mezi běžným obrazem a zoomem je možné nasazením aktivních 3D televizních brýlí s tekutými krystaly. Střed čočky je vybaven nezvětšujícím polarizačním filtrem.

Význam tohoto vynálezu má značné dopady pro lidi postižené věkem podmíněnou makulární degradací, tedy ztrátou ostrosti vidění v centru sítnice, kde se nachází žlutá skvrna. Čočka jim umožní o něco lépe rozpoznávat detaily.

Prototyp je vyroben z polymetylmetakrylátu, který je používán k výrobě takzvaných tvrdých kontaktních čoček a je neprostupný pro kyslík. Tým nyní pracuje na čočkách z materiálů RGP (s vysokou propustností pro kyslík), jejichž použití by mělo zajistit ještě větší komfort při jejich nošení.

Makulární degenerace sítnice je u lidí nad 65 let nejčastější příčinou praktické slepoty. Mnohdy se začíná projevovat už po padesátce. 

Při makulární degeneraci sítnice dochází k odumírání zrakových buněk v oblasti makuly, tedy žluté skvrny na sítnici. Ta je centrem ostrého vidění. „Nemocný člověk sice úplně neoslepne, ale v pokročilých stadiích vidí tak špatně, že ho to těžce invalidizuje,“ říká MUDr. Jan Studnička, PhD., z Oční kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové. „Nemůže číst, pracovat na počítači, sledovat televizi ani řídit auto. Později nerozeznává ani různé předměty, barvy nebo tváře blízkých lidí.“

E15.cz

související článek Jak se chránit před nemocí stárnoucích očí

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.