Práce pro zdravotně postižené

ilustrační foto: foxtongue / Flickr. com

Přes 7000 handicapovaných, o 500 více než loni, evidují úřady práce v Moravskoslezském kraji. Jedná se například o horníky, kteří měli úraz v dole. 19 jich zaměstnává sociální podnik TRIANON v Českém Těšíně. Reportáž CT1

Jan KONDERLA, zaměstnanec, TRIANON
Rozebíráme staré použité elektro, třídíme to na hliník, měď, mosaz.

redaktorka
Dřív byl horníkem ve společnosti OKD, stejně jako většina jeho kolegů. Po pracovním úrazu se ale Jan Konderla do dolů nemohl vrátit.

Jan KONDERLA,
Přivalilo mě uhlí.

Libor KRESTA, zaměstnanec, TRIANON
Já jsem měl úder na /nesrozumitelné/ a jsem byl 13 roků na úřadu práce a potom jsem zjistil, že to je pro ty, no, co mají ty důchody.

redaktorka
Sociální podnik TRIANON v Českém Těšíně zaměstnává 27 lidí s handicapem.

Jan KONDERLA,
Ono i pro zdravé lidi tady na Ostravsku je problém sehnat práci, když je takhle nízká nezaměstnanost, natož pro ty handicapované.

redaktorka
Na provoz separace pro recyklaci chodí materiály například od Třineckých železáren nebo právě OKD. Zaměstnanci je pak rozebírají svým vlastním tempem. V době koronavirové krize musel podnik zůstat otevřený. Pokud by zaměstnanci zůstali doma, firma by přišla o podporu pro zaměstnávání handicapovaných. Zdravotně postižení jsou ale rizikovou skupinou.

Tereza SIUDOVÁ, výkonná ředitelka, TRIANON
Jakmile by někdo najel na režim COVID, tak automaticky ztrácel jakoby možnost potom žádat o tu, o ten běžný příspěvek na zaměstnávání na úřad práce, prostě nebylo to z vrchu nějak kordinované, nebylo to takto dořešeno.

redaktorka
Úřad práce eviduje v Moravskoslezském kraji zhruba o 500 lidí se zdravotním postižením ucházejících se o práci více než minulý rok. V České republice je přes 37 tisíc handicapovaných, kteří hledají zaměstnání.

Kateřina BERÁNKOVÁ, mluvčí Úřadu práce České republiky
Ke konci července letošního roku bylo v evidenci úřadu práce v rámci Moravskoslezského kraje přes 7000 osob se zdravotním postižením, což znamená podíl na celkovém množství uchazečů o zaměstnání v rámci tedy tohoto regionu 15,6 %.

Jan KONDERLA,
Naskytla se příležitost a těch tady moc není, no, tak jsem ji popadl za pačesy.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.