Práce pro zdravotně postižené v Pardubandě

V několika ohledech neobvyklá prodejna byla před týdnem otevřena v pardubické Machoňově pasáži. Jmenuje se Pardubanda a jejím zřizovatelem je Česká abilympijská asociace, proto tady najdou práci hned čtyři zdravotně postižení. /ilustrační foto/

reportáž Česká televize

Sortiment prodejny je vybírán podle klíče: co je pardubické, to je dobré. Na pultech jsou tedy jen výrobky pardubických firem. Třetím unikátem je multifunkční prostor za prodejnou, který umožní propagaci pardubických akcí – abilympiády, Aviatické pouti, Zrcadla umění a dalších.

Nové pracovní příležitosti pro zdravotně postižené a podpora regionálních výrobků. Obě tyto věci spojuje prodejna, kterou v Pardubicích otevřela Česká abilympijská asociace.

Své místo má v nedávno opravené Machoňově pasáži. Nabízí pardubický perník, pivo, med, čaje nebo koláče. Za pultem se střídají čtyři zdravotně postižení. Pardubanda je obchodem, informačním centrem i výstavní plochou v jednom.

Jaromír KRPÁLEK, jednatel, Česká abilympijská asociace:
My, když se snažíme zaměstnávat zdravotně postižený, tak vždy na zkrácený pracovní úvazek, to znamená maximálně 5 hodin.

A právě takovou práci hledala i Jana Součková. O nabídce nemusela dlouho přemýšlet.

Jana SOUČKOVÁ, prodavačka:
V tý malý prodejně hrozně ráda já pracuju, protože je to kontakt s lidma. Tak to jsem jako řekla, že určitě.

Jaromír KRPÁLEK,
Naše podmínka byla, aby ty lidi už pracovali v sektoru, aby pracovali jako prodavač, prodavačka.

Nováčkem v oboru proto není ani Dáša Mifková, donedávna v evidenci nezaměstnaných na úřadu práce.

Dáša MIFKOVÁ, prodavačka:
Mám kolena po operaci. Jsem po autonehodě, mám problémy s páteří. Zatím je to klidnější. Toto nebude takový obrovský gigant jako jsou třeba markety nebo velký prodejny.

Do obchodu, který je zároveň informačním centrem pro hendikepované, si už zákazníci cestu našli. Pro některé zboží se rádi vracejí.

Jana SOUČKOVÁ
To se lidem hrozně líbí, že máme regionální pečivo z těch malinkejch pekáren a i z pardubický školy potravinářský, že tady bude pečivo.

Pardubanda své služby už brzy rozšíří také o internetový obchod. V té současné nabídce nechybí ani produkty z chráněných dílen.

Česká televize

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.