Základní a mateřská škola Kociánka slaví sto let. Vzniká almanach školy

Už celé století v Brně funguje základní a mateřská škola Kociánka. U příležitosti výročí vzniká almanach, který zmapuje příběh školy. Výstavu obrázků žáků si lidé zatím prohlédnou jen online.

Původně do školy chodily jen děti s tělesným postižením. Nyní už se v instituci vzdělávají i ty s mentálním postižením. Výročí školy přichází dva roky po výročí Centra Kociánka. „Jak jsme vypátrali v archivech, samotná škola na Kociánce oficiálně vznikla až dva roky po vzniku Ústavu pro zmrzačelé, jak se tehdy jmenovalo Centrum Kociánka,“ poznamenala ředitelka školy Jana Kadlecová. Stoletá škola se školkou má nyní 138 žáků.

U příležitosti výročí je připravený bohatý program, musel být ovšem na míru ušitý vzhledem ke koronavirové pandemii. „Vzhledem k současné situaci se oslavy odehrají především v on-line prostředí,“ nastínila Kadlecová.

Mimo jiné se lidé mohou těšit na výstavu výtvarných prací žáků v divadle na Orlí. Než si ji budou moct prohlédnout osobně, mohou se zatím obrázky pokochat alespoň na internetu, konkrétně na oficiálním facebookovém profilu školy.

Kromě výstavy vznikne u příležitosti výročí zhruba sedmdesáti stranový almanach. „Informace i fotografie vyhledáváme v dostupných archivních zdrojích, jako jsou výroční zprávy o fungování ústavu a také prostřednictvím rozhovorů s pamětníky a bývalými pedagogy. Archiv školy sahá až do jejich úplných začátků, do roku 1919,“ řekla autorka almanachu Aneta Matysová.

Lidé se v almanachu dočtou i o zajímavých příbězích. „Našla jsem třeba dopis mladé dívky, která na následky onemocnění přestala chodit a zůstala upoutaná na lůžko. Všichni se k ní chovali jako k pacientovi a ona tím strádala. Neměla si s kým hrát a cítila se osamělá. Až když se dostala do ústavu, našla novou sílu bojovat s osudem a uvědomila si, že i přes své postižení se může dál vzdělávat, rozvíjet se, a dokonce i pracovat,“ přiblížila Matyšová. Za druhé světové války zase chovanci Kociánky dávali vypěstované ovoce či zeleninu členům odboje na přilepšenou.

Kromě almanachu dějiny školy přiblíží i video. Lidé se mohou těšit rovněž na podzimní koncert.

Brněnský deník

https://brnensky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.