Válečný veterán si vyzkoušel robota, který ho znovu učil chodit

Exoskeleton (na snímku), tak se jmenuje unikátní americký robot, který pomáhá postiženým lidem s chůzí. Jeho cena se pohybuje kolem pěti milionů korun. V Londýně si ho mohl vyzkoušet český válečný veterán Jiří Schams.

Jiřího Schamse v roce 2008 zranil v Afghánistánu sebevražedný atentátník, od té doby má postiženou míchu. Stále se rve s nepřízní osudu. Chce se znovu naučit chodit. Takhle vypadal při zkouškách exoskeletonu v Londýně. Je to přístroj, který mu může pomoc jeho sen splnit.

„Byl fajn. Chodil jsem v něm,“ uvedl v reportáži České televize Jiří Schams.

„Tu rovnováhu a stabilitu řeší robot za něj, čili Jirka se může začít jenom čistě soustředit na tu chůzi,“ podotkl asistent Jiřího Schamse Martin Jirout.

Schams má od loňského listopadu osobního asistenta Jirouta. Ten je s ním každý všední den 8 hodin. Hlavně spolu cvičí. Po necelých sedmi měsících se už jeho práce projevila. Dřív se Jiří Schams nemohl ani napít ze sklenice nebo nasednout do auta. Teď už to všechno dělá sám.

Příběh Jiřího Schamse vedl k založení soukromého nadačního fondu REGI Base, který chce pomáhat českým válečným veteránům. Ve Svémyslicích u Prahy staví už druhým rokem speciální centrum.

„Máme spoustu motorkářů, máme kluky, co jsou zraněni u policie, u hasičů, takže nesloužilo by to jenom veteránům,“ upřesnil Hynek Čech z Nadačního fondu REGI Base I.

Začátkem července čeká Jiřího Schamse další zásadní změna – fyzioterapeuta a asistenta bude mít i o víkendech.

podle České televize zaznamenala invArena

o Schamsovi jsme psali v článku Na letišti mi pípá střepina v hlavě

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.