Tři čtvrtě milionu vynesl Běh pro Světlušku

Do pražské Stromovky přišlo podpořit Běh pro Světlušku na dva tisíce lidí. Každý běžec zaplatil na startu 450 korun. Na start se postavili i běžci se zrakovým postižením. Některým z nich dělali průvodce čeští olympionici. Třeba pětibojař David Svoboda nebo kajakář Vavřinec Hradilek./poznáte Hradílka na snímku?/



Běžci s čelovkami a před nimi tří nebo pětikilometrová trasa. Spojuje je hlavně ochota pomoci lidem s těžkým zrakovým postižením. „Společně rozsvítíme Stromovku. Je to takový jako nádherný vlnící se roj světlušek, které svítí pro nevidomé,“ řekla v reportáži České televize  ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu Martina Kaderková, která akci organizovala.

Na start se postavilo i dvacet nevidomých. Traséry jim dělali i čeští olympionici.  Vavřinec Hradilek nebo David Svoboda. Na pětikilometrovou trasu se vydala i Katka, která pracuje v kavárně Potmě, což je další projekt Světlušky, který nevidomým pomáhá.

„Sice hraju fotbal pro nevidomé, ale přeci jenom takováhle trasa, tu jsem nikdy v podstatě neběžela,“ řekla Katka.

„Ze začátku jsem nevěděl vlastně, jak to vůbec bude fungovat mezi náma. A myslím si, že ta komunikace byla perfektní. Já nevím teda, jak Katka, ale já si myslím, že jsme to zvládli,“ řekl kajakář Vavřinec Hradilek, který Katce dělal traséra.

Každý běžec zaplatil na startu 450 korun. Ty půjdou na sportovní pomůcky pro nevidomé. Zrakově postižení totiž umí i jiné sporty např. sjezdové lyžování, cyklistiku.

Celkem za svoji desetiletou existenci rozdělil projekt Světluška na pomoc lidem s těžkým zrakovým postižením 90 milionů.

Česká televize, invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.