Na letišti mi pípá střepina v hlavě

Na letišti mi pípá střepina v hlavě, jinak se cítím dobře, říká veterán z Afghánistánu Jiří Schams, který před čtyřmi lety přežil útok sebevražedného atentátníka.  Nedávno  získal speciální auto, díky kterému může každý den dojíždět na rehabilitaci. Ačkoli mu lékaři nedávali mnoho šancí, se životem se úspěšně pere.

Zkušenému vojákovi, nasazovanému do nebezpečných operací, obrátil život naruby 17. březen 2008. Jako bojový medik chránil spolu s vojenskými policisty přesun dánských humanitárních pracovníků na základnu v jižním Afghánistánu. Sebevražedný útok na tržišti v městečku Gerešk na místě nepřežil jeho kolega Milan Štěrba, dva Dánové a čtyři Afghánci.

S tělem plným střepin a přeraženou nohou byl Jiří Schams převezen v kritickém stavu zpět do Česka. Ačkoli mu lékaři dávali jen malou naději na život, po čtyřech měsících se raněný voják probral z umělého spánku. Ani poslední střepina, kterou dodnes nosí v hlavě, ho o smysl pro humor nepřipravila. „Akorát to pípá v rámech na letištích,“ říká dnes držitel řady nejvyšších vojenských vyznamenání. Kvůli střepině na mozku musí být upoután na invalidní vozík, nevidí na jedno oko a po určitou dobu nemohl mluvit.Hrdina, který se nevzdal Týden Vendula Kalhausová

Navzdory svému zranění se nevzdal, ale s obrovskou vůlí začal bojovat. „Měl zemřít, ale nezemřel. Měl zůstat nehybný, ale sám se při jídle obslouží nebo si oblékne tričko. Neměl mluvit, ale každotýdenní návštěva logopedky ho tak rozmluvila, že mu už rozumějí lidé i napoprvé. Měl zůstat na vozíku, teď sejde několik schodů ven z baráku,“ říká o něm kamarád Martin Jirsa.

Dobrovolný záchranář

Prvním „Regiho“ cílem byla mírová mise v Bosně a Hercegovině. Postupně se dostal mezi nejzkušenější vojáky a později i vojenské policisty určené pro specializované operace. Vedle Bosny a Hercegoviny zažil mise v Kosovu, Iráku, Kuvajtu, Basře a nakonec i Afghánistánu. Během působení v Basře si Schams rozšířil kvalifikaci o odbornost bojového zdravotníka. V Česku pak pracoval na rozšíření svých znalostí, dokonce se dobrovolně účastnil výjezdů s pražskou záchrannou službou.

Jeho přezdívka Regi se stala symbolem i pro nadaci pomáhající novodobým válečným veteránům – Regi Base I. Právě jejím prostřednictvím získal nyní Jiří Schams speciálně vybavený automobil Hyundai i40, díky němuž se bude moci snáze dopravovat na veškeré léčebné procedury. „My to auto využíváme prakticky každý den. Dojíždíme na terapie, logopedii, a to nejen po Praze, mimo Prahu jezdíme třeba na hipoterapie,“ říká jeho asistent Martin Janoud. Vůz věnovala válečnému hrdinovi mediální agentura Médea.

„Zapálení pro rehabilitaci má Jiří velké. Vždycky byl tím, kdo si nakládal víc, než bylo úplně zdrávo nebo než si obvykle nakládali jeho ostatní kolegové z jednotky,“ vypráví jeho asistent. Válečný veterán ani přes těžké následky svého zranění statečnost neztrácí. „Já se cítím dobře, protože mě nic nebolí a je mi celkem fajn,“ říká s nadsázkou Schams. „Voják v něm je, bojuje stále,“ dodává s úsměvem Janoud.

Podle TV Barrandov, která o něm natočila reportáž, má Jiří ještě jeden sen. Chtěl by zrekonstruovat chalupu a najít si přítelkyni.

invArena

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.