„To umím taky.“ Běh vozíčkářům vrací sebedůvěru

Známí herci a stovky dalších lidí dnes podpoří vozíčkáře s poškozením míchy. Zúčastní se v Praze Běhu pro Paraple. Netradiční závod jako vždy odstartuje zakladatel Centra Paraple Zdeněk Svěrák (snímek).

Kdyby běželi štafetu, dorazili by z Prahy až do chorvatské Rijeky. Stometrového Běhu pro Paraple se za třináct let zúčastnilo přes pět tisíc lidí. Uběhnuté metry by je dostaly až do zmíněného letoviska. Na dobročinnou akci Centra Paraple v Letenských sadech může dnes kdokoliv přijít a podpořit české vozíčkáře. A je jedno, jestli stanovených sto metrů sprintem proběhne, pomalu projde nebo projede na kolečkách. Zadání zní – volný styl.

Do netradičního závodu se mohou zapojit i ti, kteří se na svět dívají ze sto dvaceti centimetrů. Tak se vozíčkářům říká v Centru Paraple. To se konkrétně stará o lidi po úrazu míchy nebo jejím onemocnění.

„Naši pacienti se na to určitě těší, spousta klientů se tam půjde aspoň podívat a vzájemně se podpořit. Ten běh je příležitostí, kdy si znova mohou vrátit důvěru ve své schopnosti. Uvědomí si, že pořád dokážou to, co lidé bez postižení. I když na kolečkách. A vidí, že je i ,zdraví‘ lidé přišli podpořit,“ říká psycholožka Centra Paraple Noemi Krylová.

Jsou v pořádku, jen mají vozík

Na to, že i vozíčkáři jsou zdraví, právě Krylová i samotný běh upozorňují. „Lidé se na ně někdy dívají s pocitem, že jsou nějací divní. Přitom vozíčkáři jsou stejně duševně zdraví jako my, jen mají specifické potřeby,“ říká.

To potvrzuje i příběh handicapovaného sportovce Zdeňka Šafránka, který se po úrazu před jedenácti lety ocitl na vozíku, ale nevzdal se. Vyhrál už nejeden závod cyklistů na ručním kole. Akce jako Běh pro Paraple oceňuje. „Dozví se o tom víc lidí. Paraplegici si uvědomí, že nemusí jen sedět doma a litovat se, že mohou sportovat. Ostatní jim zase pomohou finančně a navíc zjistí, že handicap není žádná překážka,“ říká Šafránek.

Takzvaných paraplegiků, tetraplegiků a pentaplegiků Centrum Paraple ročně přijme čtrnáct set. Paraplegici jsou na tom z výše jmenovaných nejlépe – neovládají „jen“ půl těla. „Tetraplegici jsou ochrnutí na všechny čtyři končetiny a pentaplegici ovládají už jen nádech a výdech,“ vysvětluje psycholožka Krylová.

Popírání, agrese, až pak přijetí

Podle jejích zkušeností člověku trvá průměrně dva až tři roky, než se s životem na vozíku vyrovná. Nejdříve si však projde obvyklými fázemi – šok, popírání („to se nemohlo stát zrovna mně, já to rozchodím“), agrese, smlouvání, deprese, přijetí. A novou situaci musí přijmout i jeho rodina. „Úraz je často katalyzátorem vztahů v rodině,“ říká Krylová.

Čtrnáctý ročník Běhu pro Paraple dnes ve tři odpoledne zahájí výstřel. Závod tak odstartuje zakladatel Centra Zdeněk Svěrák společně s hercem Miroslavem Táborským a hudebním skladatelem Jaroslavem Uhlířem. Ten pak na Letné i vystoupí se svou kapelou.

„Běh je takové společenské odpoledne pro naše klienty a příznivce. Navíc tak vybereme peníze na činnost Paraplete. Třeba v roce 2011 se vybralo 476 tisíc korun. Původně se měl konat 6. června, ale byly povodně,“ uvedl ředitel Centra Paraple Miroslav Luczka.

Dnešní běhání však není jedinou akcí centra. Na státní svátek v pondělí 28. října se v Divadle Járy Cimrmana odehraje pořad Zdeňka Svěráka Dobročinná akademie, který bude přenášet Česká televize a Český rozhlas.

– Od 19 hodin se na místě odehraje koncert Jaroslava Uhlíře.

– Akci Centra pro Paraple odstartují Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř a Miroslav Táborský.

– Startovné: dospělí 300 korun, děti do 12 let 50 korun.

Kateřina Havlická

Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.