Průkaz ZTP asi zůstane jen vozíčkářům, neslyšícím a nevidomým

Právnička z asociace rodin a přátel postižených dětí Zdena Cupková míní, že ti lidé, kteří alespoň trošku chodí, přijdou o průkaz OZP. Podle ní průkaz mimořádných výhod zůstane vozíčkářům a průkazy ZTP by snad měly zůstat neslyšícím a nevidomým.

Již jsme Vás informovali, že mnoho lidí v posledním roce přišlo o svůj průkaz mimořádných výhod. Podle právničky z asociace rodin a přátel postižených dětí Zdeny Cupkové mohou do konce roku 2015, kdy každý musí přijít k novému přehodnocení nároku na průkaz, přijít až desítky tisíc možná i přes sto tisíc lidí o svůj průkaz.

Celý problém by nejspíše nevznikl, kdyby se společně neposuzoval nárok na průkaz mimořádných výhod a nárok na příspěvek na péči.

Podle Zdeny Cupkové tak vznikají situace, kdy většina držitelů ZTP a ZTP/P průkazů nikdy nechtěli příspěvek na péči, nechtějí ho a chtít nebudou. Tím pádem dnes ale zároveň nemají nárok ani na průkaz OZP.

Člověk, který si žádá o průkazku musí také splnit tři kritéria, která pro mnohé lidi automaticky znamenají, že průkaz nedostanou.

Nesmí totiž být schopni ujít více než 200 metrů. Neměli by být schopni vyjít do patra a zase zpět a hlavně nesmí zvládat cestování v dopravních prostředcích a to včetně těch bezbariérových.

„Když si to shrneme, tak lidé, kteří alespoň trošku chodí, tak tím pádem přijdou o průkaz OZP, protože podle těchto kritérií budou rádi, když průkaz mimořádných výhod dostanou alespoň vozíčkáři,“ popisuje situaci Zdena Cubková. A ujišťuje, že průkazy ZTP by snad měly zůstat sluchově postiženým a nevidomí by také o průkazy ZTP/P přijít nemuseli.

invArena

Jiří Marek

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.