Projdete se po stezce a zjistíte, zda jste zdraví

V ústeckých Městských sadech vznikla stezka nazvaná šest minut pro zdraví. Má lidem napovědět, v jaké jsou fyzické kondici. Projekt iniciovala kardioložka Iveta Petrová.

Informovala o tom mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová. Autorkou myšlenky je ústecká lékařka Iveta Petrová, která dala městu podnět k jejímu uskutečnění.

Stezka je opatřená časomírou, měřením vzdálenosti, informačními tabulemi a tabulkou s hodnocením. „Stačí jen sledovat vzdálenost, kterou je schopen člověk ujít během šesti minut. Výsledek ukáže, jak je na tom se svou kondicí, především ale se srdcem a plícemi,“ vysvětlila Macová.

Šestiminutový test chůze je podle jejích slov známou diagnostickou metodou užívanou u nás i ve světě. „Doposud se ale vždy jednalo o využití v rámci specializovaných lékařských zařízení. Umístění v parku je z tohoto pohledu originální,“ dodala.

Instalace stezky v Městských sadech sleduje podle Macové především preventivně zdravotní funkci. Test má v lidech podnítit zájem o sledování jejich zdravotního stavu. Může být ale i mostem při komunikaci mezi lékařem a pacientem.

„Jsem přesvědčená, že člověk, který projde test na stezce a má možnost jej kdykoliv, zdarma a anonymně opakovat, může pomoci svému lékaři lépe a včas odhalit případnou nemoc nebo pomoci sledovat vývoj léčby své nemoci v čase. S takovým pacientem se pak mnohem lépe spolupracuje,“ vysvětlila autorka projektu, kardioložka Iveta Petrová.

Stezka je vytvořena podél hlavní přístupové cesty do Městských sadů ve směru od křižovatky Masarykovy a Sadové ulice. „Investorem je statutární město Ústí nad Labem, náklady na její vybudování překročily 200.000 korun, finanční spoluúčast přislíbila Všeobecná zdravotní pojišťovna,“ připojila Macová.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.