Ve čtvrtek se koná Pochod proti osteoporóze na Petřín

K osvětě o nemoci, které se říká tichý zloděj kostí, má přispět Pochod proti osteoporóze na Petřín. Start je ve čtvrtek ve 14:06 u dolní stanice lanové dráhy. V cíli u Petřínské rozhledny si lidé mohou dát změřit hustotu kostí.

Sdělili to organizátoři z Českého národního fóra proti osteoporóze.

Osteoporózou trpí v ČR zhruba 800.000 lidí, častěji ženy. Nemoc obvykle nemá varovné příznaky, často se zjistí až při první zlomenině zřídlé kosti. Postižených přibývá, přesto Česko stále nemá ucelený program prevence a léčby osteoporózy.

V cíli u Petřínské rozhledny si lidé mohou dát změřit hustotu kostí. Pokud přijdou s holemi na Nordic walking, vysvětlí jim instruktoři, jak správně chodit, aby to prospívalo zdraví jejich kostí. Každý z účastníků dostane v cíli dárek a pamětní list.

Osteoporóza nejvíc ohrožuje ženy, souvisí to s úbytkem ženských hormonů po menopauze. Do pěti let po útlumu činnost vaječníků jim může „zmizet“ až pětina kostní hmoty. Nezdravý životní styl, včetně kouření, strava chudá na minerály a vitamíny a příliš nízká tělesná hmotnost zvyšují riziko.

Příznakem osteoporózy bývají bolesti zad, které ale mohou signalizovat i řadu jiných onemocnění. Dalším příznakem bývá zmenšení původní výšky, vytvoření hrbu a zhoršená pohyblivost páteře a hrudního koše. Varující pak jsou zlomeniny při minimu námahy, například zlomenina krčku stehenní kosti jen z prudkého došlápnutí.

Prevence by podle odborníků měla začít už v dětství. Rodiče by měli dbát na to, aby se dětem v době růstu a dospívání vytvořilo dostatečné množství kostní hmoty. Nezbytné jsou v jídelníčku potraviny bohaté na vápník, důležitý je pohyb na čerstvém vzduchu. Při pohybu se zatěžuje, a tedy i posiluje svalový a kosterní aparát. Pobyt venku umožní tvorbu vitamínu D v kůži vlivem slunečního záření.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.