VZP přispěje na očkování proti pneumokoku

Všeobecná zdravotní pojišťovna přispěje všem svým šesti milionům klientů na očkování proti pneumokokovým infekcím. Ty patří k nejnebezpečnějším komplikacím chřipky a ohrožují nejen děti, ale i seniory.

Uvedl to mluvčí VZP Oldřich Tichý.

„Vedle těch, kteří mají na úhradu očkování nárok ze zákona, přispěje VZP také všem, kteří vakcinaci podstoupí, a to až 700 korun. Nabídka platí od 15. října do 30. prosince,“ upřesnil mluvčí. Ochrana před pneumokokovou infekcí se tak stane finančně dostupnější například pro seniory, kteří jsou jednou z nejvíce ohrožených skupin.

K příspěvku na očkování pro důchodce vyzvala v minulých dnech stát Rada seniorů ČR. „Krok VZP oceňujeme. Je skvělé, že pojišťovna takto zareagovala,“ řekl předseda rady Zdeněk Pernes.

Příspěvek 700 korun je určen na nákup vakcíny Prevenar 13, jejíž cena se pohybuje kolem 1500 korun, a na vpich očkovací látky lékařem. K proplacení podle Tichého stačí, aby klient v kterékoliv pobočce VZP předložil doklad o koupi a aplikaci vakcíny.

Proti pneumokoku i chřipce lze očkovat při jedné návštěvě lékaře, každá injekce se dá do jiného ramena. Stejně tak poté může klient VZP při jedné návštěvě pobočky vyřídit současně příspěvky na obě očkování.

Pneumokoky jsou bakterie, které se vyskytují v prostředí. Šíří se kapénkovou infekcí, nejsnadněji se proto přenášejí ve větších kolektivech. Invazivní typy pneumokoka mohou způsobit těžké onemocnění, jako je například zápal plic, otrava krve nebo zánět mozkových blan. I přesto je proti nim v ČR očkováno necelé jedno procento lidí starších 65 let.

Bezplatné očkování proti pneumokoku mají ze zákona pouze děti, které rodiče dají naočkovat nejpozději do sedmého měsíce věku, rizikové skupiny dětí do pěti let věku a lidé žijící v domovech důchodců nebo pacienti léčeben dlouhodobě nemocných.

Očkování proti chřipce hradí VZP svým klientům od začátku října.

Uvedl to mluvčí VZP Oldřich Tichý s tím, že tímto krokem chce VZP omezit počty obětí a náklady, které si v ČR ročně vyžádá epidemie chřipky.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.