Kvůli operaci štítné žlázy nikdy nebude mluvit

ilustrační foto: MorgueFile

Žena, která kvůli špatné operaci už nikdy nebude mluvit, se konečně dočkala verdiktu soudu. Dostane dva miliony korun odškodného.

Matka dvou dětí má kvůli pochybení při operaci už sedm let velké zdravotní komplikace a několikrát byla i v ohrožení života.

Brněnský krajský soud podle reportáže TV Barrandov téměř po třech letech vynesl první verdikt v jejím dlouhotrvajícím sporu. Rozhodl jednoznačně: Nemocnice pochybila.

Měla to být obyčejná operace štítné žlázy. Po ní ale Jitka Lindaurová zjistila, že už nikdy nebude mluvit. Lékaři jí totiž oba hlasivkové nervy popálili tak, že už nikdy nebudou fungovat. Ženě se tak ze dne na den převrátil život vzhůru nohama.

Jitka LINDAUROVÁ :“Jenom furt chodíte po doktorech a vy nemůžete číst s dítětem, musíte všechno znakovat, nemůžete spoustu věcí, co byste chtěl.“

Ochrnuté hlasivky navíc blokují dýchací trubici a znemožňují tak normální dýchání. Na to má mladá žena, která je v plném invalidním důchodu, jen zhruba čtyři milimetry. Nemůže sportovat, po pár schodech se zadýchá, trošku se najíst či napít jí trvá i několik desítek minut.

Jitka LINDAUROVÁ :“Určitě musíte mít prášky, na všechno, to je furt dokola, ony na to navazujou různý choroby ještě, a kdo neví, tak nerozumí.

Vladimír LINDAUR, manžel:“Se zadýchává, když potřebuje někomu něco vysvětlit, dětem, komukoli, je to problém.“

Žena proto za zničené zdraví požaduje od brněnské nemocnice u svaté Anny omluvu a odškodné dva miliony korun.

Hana ŠIMKOVÁ, advokátka Jitky Lindaurové:“Při posledním jednání byla vyslechnuta znalkyně. Jednoznačně potvrdila, že tohleto považuje za pochybení lékařů, že ta revizní operace provedena nebyla.“

Spor se přitom táhne už několik let. Dnes ale konečně kauza nabrala konkrétní směr. Soud rozhodl, že nárok ženy na odškodné je oprávněný.

Jitka LINDAUROVÁ :“Jsem ohromně šťastná, no mám z toho hroznou radost.“

Petr KYZLINK, advokát Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně:“Na základě odůvodnění výroku soudu zvážíme další procesní kroky, případně zahájíme jednání s paní žalobkyní.“

Celý proces ale tímto prvním verdiktem ještě nekončí. Nemocnice se může odvolat. V opačném případě pak už záleží na obou účastnících, jestli tentokrát najdou společnou řeč a mimosoudně se vyrovnají a pokud se nedomluví, nastane další soudní jednání, tentokrát o reálné výši odškodného.

podle reportáže Prima FTV

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.