Vláda nebude pro rozšíření nároku na dotaci na vůz pro postižené

auto pro invalidy

Vláda patrně nebude souhlasit s návrhem Věcí veřejných, podle kterého by měli mít nárok na příspěvek na vozidlo opět i lidé po amputaci nohy nad kolenem. Změny by se týkaly i důvodů pro nárok na průkazy zdravotně postižených.

Podle předběžného stanoviska pro středeční jednání kabinetu je předloha v rozporu s cíli sociální reformy. Znamenala by vyšší výdaje ze státního rozpočtu.

Věci veřejné tvrdí, že kvůli nynějším kritériím řada lidí nárok na průkazku zdravotně postižených ztratí. Mnoha lidem, kteří dojíždějí do zaměstnání, se prý odebráním průkazu znemožní, aby si vydělávali, a skončí na podpoře.

Stanovisko vlády není pro zákonodárce závazné

Rozšíření nároku na příspěvek na automobil i pro lidi s nohou amputovanou nad kolenem poslanci VV odůvodňují tím, že tito postižení jsou ve většině případů odkázáni na individuální dopravu. Podle předběžného stanoviska kabinetu by tím ale byli neodůvodněně zvýhodněni.

Předloha obsahuje i návrh, aby se příspěvek na vozidlo nevztahoval jen na nákup automobilu, ale také na úpravu podle potřeb postižených lidí. Kabinet ale namítne, že příspěvek na takovou úpravu už obsahuje vyhláška. Může činit až 350.000 korun, přičemž dotace na pořízení automobilu je 200.000 korun. Stanovisko vlády není pro zákonodárce závazné. O novele rozhodne Parlament.

Zdroj: Parlamentnilisty.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.