Tříkrálová sbírka začíná. A koledníci dorazí i na sídliště

ilustrační snímek: ppdigital MorgueFile

Se začátkem ledna už tradičně do ulic středočeských obcí vyráží koledníci v kostýmech tří králů. Území kraje si společně s Prahou rozebrala více než tisícovka dobrovolníků Charity ČR.

ilustrační foto: ppdigital MorgueFile

Vybrat ještě o něco více než loňské čtyři miliony, prozrazuje koordinátor tříkrálové sbírky pro Prahu a střední Čechy Pavel Šimek letošní cíle koledníků s kasičkami Charity ČR. A radí, že pro peníze se dobrovolníkům vyplatí vyrazit i na velká anonymní sídliště.

– Tříkrálová sbírka se letos koná už počtrnácté a třeba loni jste při ní ve středních Čechách vybrali čtyři miliony. Jak moc je těžké takové peníze sehnat v době, kdy se to pouličními sbírkami jen hemží?

Je to zázrak. Myslím si, že nám pomáhá tradice a důvěryhodnost Charity, pod kterou se pořádá. Často potkávám lidi, kteří vybírají na různé nesmysly do papírových krabiček a z hlediska dárce není moc kontrola, co se s penězi stane. My používáme zapečetěné kasičky a také hned publikujeme, kam peníze jdou.

– Co se tedy stane s letošním výtěžkem?

Vybrané peníze půjdou na několik projektů. V zahraničí jde o podporu Charitou postavené nemocnice v Ugandě, v rámci arcidiecéze pak podpoříme azylový dům pro bezdomovce v pražském Karlíně a projekty na pomoc sociálně slabým a zdravotně postiženým. Šedesát pět procent vybraných peněz zůstane přímo tam, kde se vybraly.

– A tam půjdou na co?

Jsou to menší věci, tedy třeba podpora sociálně slabých rodin, podpora domovů pro seniory nebo stacionářů či akcí, na kterých se mohou senioři potkat. Stejně jsme postupovali i loni, a to takových projektů bylo více než pětačtyřicet.

– Dal by se uvést některý konkrétní?

Jistě. Třeba podpora Hospice Dobrého pastýře v Čerčanech. Tam šlo ze sbírky v Benešově 25 tisíc korun. Nebo skoro 50 tisíc ze sbírky v Neratovicích na vybavení denního stacionáře pro seniory v Obříství.

– Pojďme se vrátit zpátky do současnosti. Kde všude letos lidé mají šanci koledníky potkat? A kdy?

Sbírka se koná v řadě středočeských měst, namátkou mne napadá Příbram, Benešov, Sedlčany nebo třeba Nymburk. Dá se říci, že nás určitě lidé najdou minimálně ve všech okresních městech. Koledníci s kasičkami chodí prvních čtrnáct dní v lednu. Kdy přesně, to záleží na jednotlivých místních organizátorech. Někde se začíná už dnes, jinde až příští týden v pondělí.

– Jak moc je o koledování v kraji zájem? Museli jste dobrovolníky i odmítat?

No spíš jsme měli problém je sehnat. Máme jich asi tisíc dohromady pro kraj i Prahu. To je na jednu stranu hodně. Ale když se to porovná s Moravou, je to málo. Zdaleka nepokryjeme všechna místa, kde bychom mohli být.

– Čím to?

To je samozřejmě dáno počtem věřících a vztahem k církvi. Je to přece církevní sbírka.

– Existují v kraji oblasti, kde se vybírá výrazně lépe než jinde?

Je to obecně jih a východ kraje. Příbramsko, Benešovsko, Kutnohorsko. Z menších oblastí Vlašimsko nebo Sedlčany.

– Podle toho, co jmenujete, to skoro vypadá, že se nejlépe vybírá tam, kde mají lidé sami málo.

Tahle rovnice určitě platí, i když to není univerzální pravidlo. Protože nám lidé do kasiček hází i řadu dvoutisícovek a pětitisícovek. A to nebudou chudáci. Ale spíš dávají lidé, co sami mají méně.

– Je to lepší na venkově, nebo ve velkých městech?

Tahle informace se nám rozpila od doby, co jsme začali chodit i do domácností. To se totiž stane, že i na malé vesnici můžete v jednotlivých domech vybrat více než ve městě, kde se chodí jen po ulicích.

– Jak se určuje, kde se vyplatí jít dům od domu, a kde naopak bude lepší zkusit ulice?

Takové určení nemáme. Správně bychom měli chodit všude dům od domu. Při tradičním koledování se také chodilo po domácnostech. Ale větší pravděpodobnost, že na vás zaklepou koledníci, je přece jen v menších městech. I proto, že tam se lidé znají více.

– Jako obyvatel sídliště tedy nemám šanci?

To bych neřekl. Zkoušíme to i tam. A dobrovolníkům říkáme: Nebojte se klepat i na úplně neznámé lidi. I když je to komplikované třeba v tom, že jsou často zamčené vchody. Když už se koledníci odváží, vyplatí se to.

– Máte dobré zkušenosti?

V osmadevadesáti procentech je ta reakce velmi pozitivní. Dočkají se přivítání, příspěvku do kasičky a ještě i pozvání, ať příště přijdou znovu.

Zuzana Fojčíková
Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.