Učí se a zároveň dostanou peníze za práci

ilustrační foto: Flickr.com

Přibývá firem, které zaměstnávají handicapované. V tendru sociálního podnikání se jich v tuzemsku hlásí už přes sto. Společnost Maturus v Praze umožňuje zdravotně znevýhodněným získat i novou odbornost.

reportáž České televize

Valerie Machová už má půl roku práci a zároveň už půl roku chodí do školy. To vše v jednom domě, v jedné místnosti. Učí se a zároveň dostává peníze za odvedenou práci.

Valerie je jednou ze 16 handicapovaných, kteří během tří let prošli učebnou na Vyšehradě. Obecně prospěšná společnost Maturus během té doby zaměstnávala vždy více než 50 % zdravotně znevýhodněných. A proto má nárok získat od úřadu práce příspěvek na jejich mzdu.

Lenka ŠPANIHELOVÁ, ředitelka, společnost Maturus:
Ideální je, aby si sociální podnik na sebe dokázal vydělat.

Práci v novém oboru si už našlo 50 % handicapovaných, kteří prošli kurzem. Většina z úspěšných zaměstnanců absolventů jsou na invalidním vozíku. Během půl roku se zaměstnanci naučí zvládat základní programy. Mohou tak bez problémů žádat o jakoukoli práci grafika.

Podobných firem je v Praze kolem 30. Zaměstnávají sociálně nebo zdravotně znevýhodněné. Stát je podpoří pouze, když zaměstnají zdravotně postižené.

Sociálně znevýhodnění, bezdomovci nebo rodiče po rodičovské dovolené nemají na příspěvek nárok.

Markéta KOUSKOVÁ, projekt Podpora rozvoje soc. ekonomiky, Centrum soc. služeb:
Ze strany státu není žádná podpora. Existují snahy zezdola dostat do zákona o zaměstnanosti podobnou podporu jako je podpora v zaměstnávání zdravotně znevýhodněných, tak něco podobného pro sociálně znevýhodněné lidi.

Přesto se ke 120 firmám v České republice přidávají další. V příštích 6 letech na podporu sociálního začleňování připadne jen v Praze z evropských fondů přes 200 milionů korun.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.