Pěti postiženým dala firma práci, dalším poskytuje slevu

Pěti lidem, kteří by se na běžném pracovním trhu uplatnili jen velmi těžko, dala práci nová sociální firma v Kadani. Firmám i jednotlivcům nabízí praní a žehlení prádla. Starají se o to tělesně postižení, k nimž od prosince firma přibere ještě další dva pracovníky.

„Zaměstnáváme zatím tělesně postižené, ale také můžeme přijmout někoho s mentálním postižením, který práci zvládne, případně můžeme zaměstnat i mladé lidi ze sociálně znevýhodněného prostředí. Sociální firmy se zaměřují na lidi, kteří mají horší uplatnění na trhu práce,“ říká spolumajitel firmy Jan Hudák, komu a proč dává práci.

Hudák je zároveň předsedou občanského sdružení Světlo, které v Kadani či Chomutově pomáhá chudým rodinám či drogově závislým. A právě ze Světla také část zaměstnankyň do firmy přišla. Už ve sdružení pomáhaly třeba s praním pro narkomany či bezdomovce.

Součástí nabídky firmy je i tzv. hodinový manžel. Vedoucí prádelny zákazníkům zajistí drobné domácí práce nebo strojní vyčištění koberců a čalounění. „Zatím zaměstnáváme jen ženy, ale nebráníme se ani práci pro muže. Ten je potřeba například při rozvážení nebo přenášení prádla,“ upozornil Hudák.

Firma, která pere a žehlí prádlo v budově někdejší telefonní ústředny mezi paneláky v Chomutovské ulici, se chová vstřícně i k zákazníkům s omezenými příjmy či nějakým handicapem. Třeba důchodcům a tělesně postiženým zajišťuje dopravu prádla zdarma. „Cena je od 17 korun za kilogram, běžný koš prádla vyjde asi na 200 korun,“ přibližuje ceny Hudák.

Vytvoření firmy podpořil Evropský sociální fond a české ministerstvo práce a sociálních věcí svou dotací. Na mzdy a některé další náklady během dvou let přijde dotace 4,2 milionu korun. „Chtěli bychom získat co nejvíc zakázek, abychom případně mohli přijmout víc lidí a dát jim práci, přestože to není podmínka projektu,“ dodal Hudák.

Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.