Testy chromozomálních vad v těhotenství

ilustrační foto: Flickr.com

Věděli jste, že se u nás nastávající maminky mohou vyhnout odběru plodové vody, pokud se jim má vyloučit, že by jejich dítě mohlo trpět Downovým syndromem? Na ten se totiž dá přijít i z krve matky.

Maminky, které se odběru plodové vody dosud obávaly, tak mají alternativu. Pro koho je test z krve vhodný? Reportáž Prima FTV

redaktorka:
Je to jeden z nejtěžších okamžiků těhotenství. Už v prvním trimestru vám lékař může sdělit, že existuje možnost, že vaše dítě bude trpět Downovým syndromem nebo další vadou. Pak přijde ještě strach z odběru plodové vody. Některé maminky z něj mají panickou hrůzu.

MUDr. Dagmar SMETANOVÁ, Centrum lékařské genetiky:
Pacientky, které jsou úzkostné, pacientky po IVF pochopitelně, které mají strach o své těhotenství a bojí se invazivního vyšetření.

redaktorka:
Takové maminky mají ale na výběr. V Česku existují hned tři testy, kterým stačí jen kapka matčiny krve, a řeknou vám, jestli vašemu dítěti hrozí Downovým syndrom a další chromozomální vady. Test se provádí už od 10. týdne těhotenství.

MUDr.SMETANOVÁ,
Zhodnotí riziko těch tří nejčastějších chromozomálních vad s vysokou citlivostí. Takže konkrétně například u toho Downova syndromu se blíží až tedy téměř k diagnoze přes 99 %.

osoba:
Pokud bychom teda se rozhodovali, tak určitě tu metodu, která sice je teda nákladnější, ale představuje menší riziko pro to miminko.

osoba:
Ty jo. Tak to nevím. Možná tu plodovku, to je určitě zbytečný platit tolik peněz.

redaktorka:
Testy stojí v rozmezí od 10 do 15 tisíc korun. Nejsou ale vhodné pro úplně všechny nastávající maminky.

MUDr. Helena NEUMANNOVÁ, Gynekologicko-porodnická klinika, Nemocnice Na Bulovce:
To neinvazivní testování je pro toho, kdo je na hranici nebo kdo chce mít stoprocentní jistotu, že jeho plod nebude mít ty nejčastější chromozomální vady.

redaktorka:
Pokud ale už při prvním screeningu vyjde riziko nějaké vady příliš vysoké, nezbývá než použít metodu invazivní, tedy odběr plodové vody.

MUDr.SMETANOVÁ,
Tam, kde najdeme už na ultrazvuku orgánovou vadu, tam ten screening až tak úplně optimální není.

redaktorka:
O tom, která metoda bude pro vás nejlepší, je dobré se předem poradit se svým lékařem.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.