Nový test je drahý. Ale volí jej stále více matek

ilustrační foto: Photoxpress

Ženy, které chtějí vědět, zda se jim narodí dítě bez vad, se nechávají testovat nejčastěji ve dvanáctém týdnu. Jde to i dříve.

Brno – Téměř čtyři a půl tisíce dětí se loni narodilo v Brně. S vyslechnutím vytoužených slov, čekáte dítě, pro matky kromě radosti přichází také starosti. Především obava, zda se dítě narodí zdravé. „U každé ženy existuje tři až pětiprocentní šance, že se její dítě narodí s vývojovou vadou,“ upozornila Marcela Čuprová z brněnského Centra prenatální diagnostiky. Lépe se připravit, na případné problémy pomáhají speciální testy. Před rokem se na trh dostaly takové, které dokáží zjistit genetické vady už v desátém týdnu těhotenství. V Brně a okolí jich podle odborníků využívá stále více matek.

Zatímco před dvaceti lety musel k zjištění genetických vad postačit takzvaný tripletest v patnáctém až osmnáctém týdnu těhotenství, dnes mají ženy možnost dozvědět se o genetických odchylkách dítěte už o více než měsíc dříve. „Pouze z odběru krve matky zjistíme, zda má dítě některou z nejčastějších genetických poruch. Ať už Downův, Pataův nebo Edwardsův syndrom a jiné poruchy,“ vysvětlila Tereza Agáta Veselá z brněnského centra Repromeda, které nabízí test PrenatalSafe.

Dodala, že pokud je výsledek pozitivní, může se žena rozhodnout pro umělé přerušení těhotenství, které je o dvanáctém týdnu možné jen po rozhodnutí lékařů.

Takzvaných neinvazivních prenatálních testů je na českém trhu několik. Zatím tato metoda testování ale není běžná. Nevýhoda je cena. „Stojí přes patnáct tisíc korun. Přesto test už absolvovaly stovky žen,“ upozornila Veselá.

Moderní test už v desátém týdnu se rozhodla zvolit třeba nastávající matka Zuzana Davidová. „O dítě jsme se dlouho snažili a přišlo až v šestatřiceti letech. Proto jsem se bála různých genetických vad. Za test jsem ráda, ačkoliv cena mi přišla vysoká,“ řekla.

Většina matek volí kvůli ceně variantu testování ve dvanáctém týdnu těhotenství. „Už několik let využívá devadesát procent žen takzvané NT plus biochemické vyšetření mezi dvanáctým a třináctým týdnem. Nevyjde je na víc jak tisíc korun. Ženě lékaři udělají krevní odběr a ultrazvuk. Je to pro ni nenáročné vyšetření,“ popsala lékařka Čuprová.

Podle primáře Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Brno Petra Janků je přesnost těchto testů vysoká. „Dosahuje až devadesáti procent,“ uvedl.

Stále oblíbenější testy během těhotenství bez nutnosti zásahu do těla je pak možné zvolit právě jako náhradu odběru plodové vody, při kterém existuje riziko potratu. I ten má ale stále význam. „Ve chvíli, kdy se při včasném vyšetření objeví patologie nebo nesrovnalost, může tento test sloužit jako metoda upřesnění postižení,“ vysvětlila gynekoložka Martina Železná Teyschlová.

Některé ženy prenatální testy úplně odmítají. Rozhodly se totiž dítě nechat, ať to je jakkoliv náročné. „Většinou je to z náboženských důvodů. Vědí, že v těhotenství chtějí pokračovat v každém případě,“ vysvětlila Čuprová.

Ani genetické vyšetření neřeší všechny možné komplikace. „U dítěte může vzniknout vada třeba i tím, že si omotá pupečník kolem končetiny. Ta se může špatně vyvíjet. Poškodit dítě mohou taky matky alkoholičky nebo drogově závislé. Prenatální netestují všechny existující vady, ale jen genetické mutace,“ zdůraznila Železná Teyschlová.

prenatální testy
Jsou to testy v průběhu těhotenství. Zjišťují vývojové vady plodu jako Downův syndrom.
Základní je NT + biochemický test ve 11. – 14. týdnu. Jeho cena nepřekročí 1 000 korun. Má úspěšnost až 90%.
Nový test má úspěšnost 99% a dělá se už v 10. týdnu. Stojí ale 16 000 korun.
Jediná stoprocentní metoda je odběr plodové vody nebo thoriových klků. Existuje u něj riziko potratu.

GABRIELA PETRIKOVÁ
Blanenský deník
http://blanensky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.