Zjistili jste nesrovnalosti v přehledu zdravotní péče? Může se jednat o chybu nebo podvod

ilustrační foto: photoXpress

Naše čtenářka se setkala se situací, kdy v jejím přehledu úhrad zdravotní péče od VZP za rok 2013 byl uveden i rok 2012. VZP jako vysvětlení uvedla, že si buď lékař nechal proplatit léčbu z roku 2012 až v roce 2013 a nebo si podvodně nechal léčbu proplatit dvakrát. Skutečnost nakonec byla jiná.

V posledních letech začalo mnoho lidí využívat tzv. přehled úhrad zdravotní péče. Jedná se o přehled, který vám poskytne Vaše pojišťovna. V seznamu uvidíte jakou péči za vás pojišťovna zaplatila.

Jaké bylo z počátku překvapení některých lidí, kteří si nechali vystavit přehled a zjistili, že byli léčeni na nemoci, které vůbec nemají a nebo pobírají léky, které nikdy nebrali. Někteří nepoctiví lékaři totiž psali zdravotní péči na jiné lidi a nebo si nechávali uhradit péči, kterou nikdy nevykonali. Ne, že by pouhý přehled zcela zabránil uvedeným podvodům, protože většina lidí se o žádný přehled nezajímá, ale lékaři musí být více obezřetní.

Pokud na nějakou nesrovnalost v přehledu přijdete, doporučujeme Vám zajít na pobočku VZP a trvat na vysvětlení. Může se vám totiž stát, že se vás úřednice bude snažit zbavit s pouhým odůvodněním, že jde asi o nějakou chybu, a že ten přehled stejně k ničemu nepotřebujete, tak je to vlastně jedno., stejně tak, jako se to stalo naší čtenářce.

Ta ale s naší pomocí napsala e-mail přímo na VZP, odkud se jí za tři dny ozvala přímo úřednice z její pobočky s tím ať se k ní dostaví, že situaci vyřeší.

„Úřednice si nevěděla rady a tak zavolala na pobočku do Prahy, kde se ptala na možnou příčinu. Bylo jí řečeno, ať zkusí zadat požadavek znova, a znova vyjet můj přehled zdravotní péče. Pokud by byl uveden opět rok 2012, tak by si nemocnice buď účtovala poplatek 2x, nebo ho požadovala k proplacení až v následujícím roce, tedy v roce 2013. Já měla sebou i papíry z roku 2012, takže jsem věděla, že by se jednalo o tu první variantu, kdy by si vše nechali zaplatit znova,“ popisuje svou zkušenost čtenářka.

Nakonec ale skutečnost byla jiná. V nově vytisknutém přehledu už žádný rok 2012 uvedený nebyl a od VZP se jí dostalo vysvětlení, že se tedy nejspíše jednalo o nějakou chybu ze strany VZP a nějakým nedopatřením se jim do přehledu dostal rok 2012.

Jiří Marek
invArena

ilustrační foto: photoXpress

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.