Špatné nastavení systému příspěvků na péči

ilustrační foto: Flickr.com

Ministerstvo práce a sociálních věcí přiznalo, že je špatně nastavený systém příspěvků na péči. Řekli to reportérům Prima FTV poté, co se na MPSV obrátili s problémem paní Darii, která je odkázaná na pomoc své sestry. Nárok na příspěvek ale nemá.

Bez problému komunikuje a ví, kde je a co se s ní děje. Proto podle ministerstva práce a sociálních věcí nemá nárok na maximální příspěvek na péči ve výši 12 tisíc korun. Přitom je ale paní Daria handicapovaná a denně je odkázaná na pomoc své sestry.

Daria MOUCHOVÁ, :
Mám svalovou dystrofii od 8 let, postupně se to zhoršuje, to je nemoc, kdy vám pomalu odumírají svaly. No a už nezvládnu vlastně nic, by se dalo říct. Přesuny na posteli, na záchod, nic takovýho, k tomu musím mít někoho jinýho, asistenta.

Toho si ale nemůže zaplatit. Podle ministerstva je totiž skoro v pořádku a na 12-ti tisícový příspěvek tak nemá nárok. Nesplňuje totiž 2 body.

Daria MOUCHOVÁ, :
Běžně komunikuji a že mi to myslí, že se orientuji, tak nemám na ten 4. stupeň nárok.

Václav KRÁSA, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR:
Člověk, který potřebuje 24 hodin péči, tak jí má, tak má dostat k tomu adekvátní prostředky a je jedno, že ten člověk umí mluvit a že ví zrovna, kolikátého je. Já se domnívám, že to je ostuda české společnosti, že vůbec toto připustíme.

Národní rada osob se zdravotním postižením proto navrhla pozměňovací návrh k zákonu o sociálních službách. Ten ale ministerstvo práce a sociálních věcí zhruba před 3 týdny razantně odmítlo.

Petr HABÁŇ, mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí:
Je potřeba, aby takový návrh zohledňoval všechny typy postižení. Tedy nikoli pouze fyzicky handicapované, ale například duševně nemocné nebo autisty. Ten pozměňovací návrh tak, jak byl předložen, víceméně zohledňoval jenom tu jednu skupinu postižení.

Problém ale je i ve výši příspěvku. Pokud by si totiž někdo chtěl zaplatit asistenta, 12 tisíc korun by mu v žádném případě nestačilo.

Václav KRÁSA,
Jedna hodina služby dneska stojí 100 až 120 korun. Tak ať si každý spočítá, kolik je to 12 tisíc korun, to je na 100 hodin. Je to jediná dávka, která nebyla 8 let valorizována.

Ministerstvo práce a sociálních věcí nám dalo za pravdu, že je systém špatně nastavený a proto během několika týdnů plánují novou metodiku posuzování osob se zdravotním postižením. Více lidí by tak mělo mít nárok na 4. stupeň příspěvku na péči.

ilustrační foto: Flickr.com

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.