Policisté mě napomínají, že parkuji tam, kde prý nemám. Kde tedy mohu parkovat?

Dotaz: Dvakrát mě policisté napomínali, že stojím tam, kde nemám. Ale parkovací místa pro invalidy jsou daleko a nebo jsou obsazená. Sama daleko nedojdu, tak jsem musela jednou zastavit částí auta na přechodu. Jaká privilegia mám s novou parkovací kartou a jak se vůbec jmenuje?

Odpověď:

Nový parkovací průkaz nese označení O7. Je vydáván od začátku roku 2013 a důvodem pro změnu označení byla skutečnost, že nové průkazy platí i v ostatních zemích EU, kde ale s průkazem nemusí být spojeny stejné výhody jako v ČR, pravidla se vždy řídí legislativou dané země.

Výhody spojené s parkovacím průkazem
Kromě parkování na vyhrazených místech pro handicapované můžete s parkovacím průkazem využít dalších tří výhod, všech však můžete využívat pouze v případě, že je to doopravdy nutné.

Pokud potřebujete nezbytně zastavit na místě, kde je dopravní značkou přikázán zákaz stání, můžete, avšak vaše vozidlo nesmí žádným způsobem ohrožovat plynulost a bezpečnost provozu.

Za stejných podmínek můžete s vozidlem vjet i do míst se zákazem vjezdu, ale jen tam, kde je značka zákaz vjezdu omezena dodatkovými tabulkami „jen zásobování“, „mimo zásobování“, „jen dopravní obsluha“ a „mimo dopravní obsluhy“.

Za stejných podmínek, tedy v jednotlivém případě, a je-li to naléhavě nutné, mohou držitelé parkovacího průkazu projet i oblastmi označenými jako pěší zóna.

Parkovací průkaz Vás tedy v žádném případě neopravňuje zaparkovat na přechodu pro chodce, kde byste mohla ohrozit bezpečnost chodců i řidičů.

Veškeré informace o parkovacích průkazech naleznete v našem článku:
Jakých výhod může postižený využívat se svým parkovacím průkazem?

Jiří Marek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.