Bojíte se cukrovky? Přijďte se poradit do Šumperské nemocnice

Jedinečnou příležitost nechat si zdarma změřit krevní cukr či krevní tlak a dozvědět se více o cukrovce, budou mít lidé ve čtvrtek 13. listopadu v Šumperské nemocnici, která od 13.00 do 17.00 hodin nabídne v diabetologické ambulanci bezplatná vyšetření.

Jak olomouckenovinky.cz informovala Bc. Lucie Drahošová z tiskového oddělení AGEL a.s., Šumperská nemocnice, člen skupiny AGEL, se v tento den poprvé připojí ke Světovému dni diabetu. „Příchozím bude v případě zájmu proveden odběr glykémie glukometrem. Je proto vhodné, aby lidé přicházeli více než dvě hodiny po jídle,“ uvedla MUDr. Blanka Plesníková z diabetologické ambulance Šumperské nemocnice s tím, že výsledky budou k dispozici ihned. Pokud zdravotníci odhalí u některého z příchozích abnormální hodnoty, doporučí mu další postup a ihned jej objednají k dalšímu vyšetření.

Lidé cukrovku velmi často podceňují, protože onemocnění probíhá i řadu let bez jakýchkoliv příznaků a větších obtíží. „Diabetes je přitom jedna z nejzákeřnějších civilizačních chorob. Trvale zvýšená hladina krevního cukru způsobuje postižení a změny na drobných i velkých cévách. Každý rok je diagnostikováno onemocnění diabetem 2. typu u sedmi miliónů lidí, a pokud se cukrovka neléčí, končí i smrtí,“ varuje MUDr. Plesníková a dodává, že Světový den diabetu má lidem připomenout, jak je toto onemocnění nebezpečné.

O cukrovce neboli diabetu se někdy hovoří jako o epidemii 21. století. Nejde přitom bohužel o nadsázku – už nyní se s diabetem v České republice léčí přes 800 tisíc lidí a větu „Máte cukrovku“ každý rok slyší z úst lékaře kolem 16 tisíc nových pacientů. Cukrovka 1. typu postihuje spíš mladší lidi, a to náhodně. Nezřídka se objevuje už v dětském věku mezi 12. až 15. rokem. „Druhý typ cukrovky, u kterého jde převážně o relativní nedostatek inzulinu, je mnohem častější a týká se asi 90 procent pacientů. Tito pacienti se až v 80 procentech potýkají s nadváhou či obezitou a také špatnými stravovacími návyky i nedostatkem pohybu,“ uvádí MUDr. Plesníková. Dieta a změna životního stylu je pak součástí léčby, k tomu přistupují medikamenty a eventuálně i insulin.

Ke Světovému dni diabetu se přihlásí také další nemocnice skupiny AGEL, a to Nemocnice Přerov a Nemocnice Prostějov, které nabídnou veřejnosti bezplatná vyšetření v pátek 14. listopadu.

olomouckenoviny.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.