Díky nové zakázce zaměstná chráněná dílna další lidi

Provozovna v Malči uspěla v konkurenci dalších jednadvaceti zájemců z celé ČR.

Maleč – Společnost Asekol, která po celé republice zajišťuje sběr vysloužilých elektrospotřebičů, vypsala další veřejné výběrové řízení pro chráněné dílny, a to na zpracování jednoho tisíce tun elektroodpadu. Mezi dvěma vítězi této soutěže figuruje i Dílna pro úpravu odpadů v Malči na Chotěbořsku. Elektroodpad začne zpracovávat počátkem nového roku.

„Měl jsem samozřejmě velkou radost, že naše chráněná dílna ve výběrovém řízení opět uspěla. Znamená to, že lidé se zdravotním postižením budou mít jistou práci,“ uvedl Michal Musílek, starosta obce, který je zároveň zodpovědný za chráněnou dílnu.

Společnost Dílna pro úpravu odpadů založila samospráva v Malči v roce 2006 a je jejím stoprocentním vlastníkem. Provoz umístila do budovy bývalé mateřské školy. „V současné době dílna zaměstnává deset lidí, z nichž sedm je zdravotně handicapovaných. Jde o lidi z Malče a okolí,“ pokračoval Musílek. Ten dodal, že nová zakázka znamená pro dílnu jistotu práce na dobu jednoho roku. „Dokonce budeme muset počet pracovníků ještě o dva zvýšit. Ve spolupráci s havlíčkobrodským úřadem práce oslovíme dva lidi, opět se zdravotním handicapem, a práci jim u nás nabídneme,“ podotkl Musílek.

Neziskový kolektivní systém Asekol dlouhodobě spolupracuje se sedmi chráněnými dílnami, které dávají práci sto padesáti lidem. „Nad rámec běžné spolupráce jsme ve druhém pololetí letošního roku vyčlenili jeden tisíc tun elektroodpadu, který jsme rozdělili v otevřené soutěži. Tento způsob se nám osvědčil, a proto jsme opět uspořádali otevřenou soutěž na dalších tisíc tun starého elektra. Do výběrového řízení se tentokrát přihlásilo dvaadvacet dílen, a to nás velmi těší,“ uvedla mluvčí společnosti, Kristina Mikulová.

Zaměstnanci chráněných dílen vytřídí především ten druh elektroodpadu, který vyžaduje pečlivou ruční práci a pro strojové třídění se nehodí, jde tedy hlavně o televize a počítačové monitory. Asekol dílnám tuto práci navíc zaplatí. „Chráněným dílnám platíme šestinásobek toho, co standardně vyplácíme jiným zpracovatelským firmám z komerční sféry. Vnímáme to jako smysluplnou pomoc institucím, které handicapované zaměstnávají,“ dodala Mikulová.

Výsledky výběrového řízení vyhlásila komise, jíž předsedal Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením. „V České republice mají práci tři postižení z deseti. Ve srovnání s evropským průměrem si nestojíme úplně špatně, ale stále je co zlepšovat. Nejlepší, co mohou firmy udělat, je dát handicapovaným práci, ať už napřímo, nebo zprostředkovaně, jako to dělá Asekol,“ konstatoval Václav Krása. V hodnotící komisi s ním zasedli například Pavel Drahovzal, předseda komise pro životní prostředí Svazu měst a obcí ČR nebo advokát Filip Orel.
„Letošní otevřená soutěž na jeden tisíc tun elektroodpadu, založená na transparentním rozdělování elektroodpadu chráněným dílnám skrze výběrová řízení, se ukázala jako smysluplná, plánujeme proto i v roce 2015 tímto způsobem pokračovat,“ uzavřela Mikulová.

Havlíčkobrodský deník

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.