V Hodkovicích nad Mohelkou dostali postižení bezbariérový domek

vozíčkářka

V Hodkovicích nad Mohelkou na Liberecku dokončili další etapu transformace domova pro zdravotně postižené.

Hodkovice nad Mohelkou – Hlavní budova domova prošla rekonstrukcí za více než sedm milionů korun. Dalších 6,6 milionu korun zaplatí kraj za bezbariérový domek, kde mohou být umístěni i těžce postižení klienti. „Postaven byl v sousedství hlavní budovy na místě skleníků a kotelny,“ informoval mluvčí krajského úřadu Jiří Langer.

„Rekonstrukce domova a vybudování výtahu vdechly nový život našim klientům. Usnadní jim přístup do původně prázdných prostor, a tak jim otevřeme nové možnosti života v našem domově,“ uvedla ředitelka domova Jana Lachmanová.

V domově podle ní žije 32 klientů, dalších 14 je ve chráněných bytech v Hodkovicích a Liberci. I v původním domově se díky rekonstrukci a odchodu části klientů do samostatných bytů podmínky výrazně zlepšily.

„Měli jsme i třílůžkové pokoje, dnes už klienti žijí jen v jedno¬ a dvoulůžkových,“ řekla ředitelka. Domov provozuje i tři byty chráněného bydlení v Hodkovicích a další čtyři získal v lednu od krajského úřadu v Liberci. Jsou v běžné zástavbě.

„Byli jsme zvědaví, jak to naši klienti zvládnou. Zvládli to na výbornou, chodí i do práce a žijí samostatným životem,“ poznamenala ředitelka. Přiznala ale, že než se klienti do bytů nastěhovali, nebyly ohlasy z jejich sousedství právě vstřícné. „Ve chvíli, kdy se klienti nastěhovali, už ale žádné problémy nejsou. Lidé zjistili, že tak pohodové sousedy jen tak někde neseženou, a soužití tam funguje v klidu a pohodě,“ dodala.

Zařízení v Hodkovicích není jediné, které čeká transformace. „Už v lednu by měla začít výstavba nových domků pro postižené z krajského ústavu v Mařenicích na Českolipsku,“ řekl krajský radní Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj). Připravuje se také transformace ústavu v Jestřebí, tu ale kraj zatím kvůli odporu obyvatel zastavil. Na projekt se bude podle Tulpy snažit získat dotace v příštím programovacím období, stejně jako na další projekty z oblasti sociálních služeb. Liberecký kraj je zřizovatelem 18 příspěvkových organizací zaměřených na sociální služby, polovina z nich jsou zařízení pro lidi s různým typem a stupněm zdravotního postižení s celkovou kapacitou 256 lůžek. V kraji jsou také tři týdenní stacionáře pro 65 klientů a Centrum intervenčních a psychosociálních služeb, jehož součástí je pět poraden pro mezilidské vztahy a linka důvěry. Kraj zřizuje také osm domů pro seniory s kapacitou 884 lůžek. Celkem je v kraji 113 poskytovatelů sociálních služeb,v příštím roce by na ně měl podle Tulpy kraj dostat asi 325 milionů korun.

ČTK

Jablonecký deník

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.