V Brně přibývá počet injekčních jehel odhozených narkomany

V ulicích a parcích Brna přibývá použitých jehel a injekčních stříkaček, které po jejich použití odhazují narkomani. Loni v nich strážníci našli 1259 kusů tohoto nebezpečného odpadu, což je o 700 jehel a stříkaček více než v roce 2013.

Dopadnout některého z narkomanů přímo při činu se daří jen ojediněle. Pro nepříznivý vývoj nemá mluvčí městské policie Jakub Ghanem vysvětlení.

„Rozhodně na tento trend upozorníme všechny organizace, které pomáhají narkomanům s léčbou jejich závislosti na drogách a mění jim injekční sety,“ uvedl Ghanem. Připomněl, že při kontaktu s jehlami hrozí přenos žloutenky nebo smrtelného viru HIV.

K nejproblematičtějším místům ve městě patří čtvrtě Husovice, Černá Pole nebo Zábrdovice. „Výrazně přibylo odhozených jehel v parku za Mahenovým divadlem v centru Brna,“ doplnil mluvčí.

Městská policie pravidelně vysílá do parků strážníky s detektory kovů, kteří odpad po narkomanech hledají, zajišťují a odvážejí k bezpečné likvidaci. Tyto akce se konají především na jaře, kdy parky po zimě opět plní lidé. Městská policie sice zatím neví o případech, kdy by se někdo v Brně při kontaktu s pohozenými jehlami nakazil žloutenkou nebo virem HIV, přesto chce v likvidaci tohoto odpadu pokračovat.

„Zlepšili jsme spolupráci s kriminální policií. Nově ji informujeme o všech místech, kde přibývá pohozených jehel i stříkaček, aby se mohla na ně zaměřit,“ dodal Ghanem.
Drogově závislí se mohou bezpečně zbavit svých jehel a stříkaček v protidrogových kontaktních centrech ve městě.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.