Strážníci loni v Brně zachránili život 38 osamoceně žijícím lidem

Strážníci loni v Brně zachránili život 38 osamoceně žijícím lidem, kteří zůstali uzavřeni doma bez větší naděje na záchranu. Většinou šlo o důchodce, kteří kvůli nemoci upadli na zem, zranili se a dlouhé hodiny čekali na pomoc.

Tu si nakonec přivolali sami, nebo na ně upozornili městskou policii jejich blízcí či všímaví sousedé, řekl její mluvčí Jakub Ghanem. Počet těchto výjezdů v Brně se výrazně snižuje. Předloni brněnští strážníci zachránili celkem 53 lidí.

Dva takovéto případy se staly 4. prosince. Muž z Brna-Černých Polí upozornil strážníky, že svoji 96letou sousedku již dva dny neviděl; zřejmě se jí mohlo něco stát. Přes dveře pak přivolaná hlídka zaslechla její tiché volání o pomoc. Do bytu vlezla oknem. Důchodkyni našla vysílenou v posteli. Skončila v nemocnici. Téhož dne upozornila ťukáním do radiátoru 87letá žena své sousedy, že je v tísni. Strážníci se k ní dostali po otevření dveří. Také ona několik hodin čekala na pomoc. I ona skončila v péči lékařů.

Brněnská městská policie provozuje již několik let Centrum tísňového signálu. Je na něj napojeno sto osamoceně žijících seniorů se zdravotními problémy nebo handicapovaných. Mají u sebe přívěšek, na němž stačí v tísni zmáčknout spínač. V centru se objeví signál, že senior je v tísni. Hlídka si z něj vyzvedne náhradní klíče od bytu a do deseti minut je na místě.

Loni měli strážníci 106 těchto výjezdů, což je o 20 více než předloni. „Pokles počtu nálezů lidí v krizových situacích a naopak častější využívání Centra tísňového signálu svědčí o tom, že s těmito osobami lépe spolupracujeme,“ uvedl Ghanem. Strážníci se do bytů k lidem v tísni dostávají po vylomení vstupních dveří, rozbití oken a v některých případech i po slanění ze střech domů.

Ne všechny výjezdy ale končí šťastně. Loni našli strážnici v bytech tři mrtvé, předloni dva. Brněnská městská policie pořádá pro důchodce již léta Senior akademii, ve které dříve narozené připravuje na to, jak mají jednat s podvodníky, jak si lépe chránit svůj majetek, nebo jak se zachovat v jiných krizových situacích. Absolvovalo ji již přes tisíc důchodců.

„Mimo jiné jim radíme, aby u sebe nosili propisovací tužku. Při pádu na zem ji mohou použít k ťukání na radiátor a upozornit tak sousedy, že je něco v nepořádku. Loni se mnohým z nich tato metoda vyplatila,“ doplnil Ghanem.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.