Pracovní příležitosti pro handicapované přibývají

ilustrační foto: Jon-Sullivan-public-domain-photos

Stále roste počet projektů, které dávají práci lidem s handicapem. Často jsou placeny z dotačních peněz. I když lidi pobírají většinou minimální mzdu nebo mají zkrácené úvazky, o práci zájem mají. Snáze pak hledají trvalé zaměstnání.

ilustrační foto: Jon-Sullivan-public-domain-photos

Česká televize

Obchod s výrobky z chráněných dílen právě otevírá ve Strakonicích. Za pultem se střídají lidé s různými druhy zdravotního postižení. Pro Martina Kvasničku je to v 38 letech první pracovní zkušenost. Zákazníkům nabízí kávu, sirupy, sušenky nebo keramiku. Martin i jeho kolegové absolvovali kurz pomocný prodavač. Teď si pod odborným dohledem v praxi procvičují doplňování zboží nebo komunikaci se zákazníky.

Vladimír BRABEC, zástupce ředitele: Tak jak se nám postupně rozjížděly aktivity například v rámci tréninkových kaváren nebo právě té keramické dílny nebo pražírny kávy, tak zatím se nám poměrně úspěšně daří ty aktivity provozovat dál i po ukončení té podpory dotační.

Obchod bude otevřený každý všední den od osmi ráno do pěti hodin odpoledne. Na směny se tu budou střídat čtyři zaměstnanci se zdravotním postižením. Jen v Jihočeském kraji je jich je teď bez práce 3700, to je asi 12 % ze všech nezaměstnaných. Ti, kteří už pracovním tréninkem prošli, nacházejí práci snáze. Úřady pro ně mají přes 4 tisíce volných míst.

invalidní zaměstnanec Václav PROKOP: Jsou to především pozice jako jsou uklízečky, vrátní, strážní a různé drobné manipulační práce.

Úřad práce tato pracovní místa často i dotuje. Jen loni vyplatil na podporu zaměstnávání lidí s handicapem přes 4 miliardy.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.