Musí zaplatit úřadu za ukradené auto

Do těžké životní situace se dostal Emil Novotný. Jeho zdravotní stav je natolik špatný, že před rokem a půl dostal od státu maximální příspěvek na auto dvě stě tisíc korun.

Prima FTV

Emil Novotný skončil na invalidním vozíku a je plně odkázaný na pomoc své ženy. Protože je imobilní, požádal na úřadu práce o příspěvek na auto.

Před měsícem mu ale v Praze auto ukradli a úřad práce teď přišel s tím, že má peníze vrátit. Pan Emil ale žije z životního minima, a tak neví, kde má peníze vzít.

Auto panu Emilovi a jeho ženě podstatně ulehčovalo cestu k lékařům.

Emil NOVOTNÝ, :Přijela policie, udělali protokol a během měsíce přišlo usnesení, že pachatel je neznámý.

Manželé na úřadu práce nahlásili, že jim auto bylo odcizeno a že by rádi zažádali o nový příspěvek. Jenže dostali šokující zprávu.

Kateřina BERÁNKOVÁ, mluvčí Úřadu práce ČR: V takovém případě musí Úřad práce České republiky zahájit správní řízení a požadovat vrácení poměrné části toho příspěvku.

Namísto nového auta tak musí Emil Novotný nejdříve zaplatit to staré ukradené, na které dostal od státu peníze. Emil Novotný teď čeká na dopis od úřadu práce, ve kterém mu vyčíslí, kolik peněz má za ukradené auto vrátit. Podle všeho to ale nebude málo.

Emil NOVOTNÝ: Úřad nám práce odečetl dvacet tisíc za ten rok, no a sto osmdesát chce nazpátek.

BERÁNKOVÁ: Pak je několik možností. V případě, že klient přijde o motorové vozidlo ne vlastní vinou, může buď požádat o prominutí vrácení toho přeplatku, další možností je dohoda na splátkovém kalendáři.

Až pan Emil Novotný vrátí úřadu práce peníze za ukradené auto, bude si moct zažádat o nový příspěvek. Celá administrativa bude ale podle Národní rady osob se zdravotním postižením trvat minimálně půl roku. To panu Emilovi dost zkomplikuje život.

1 komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.