Inscenace KOREKCE se představí v rámci benefice – na podporu roztroušené sklerózy

Kvarteto Clarinet Factory spolu s tanečním souborem VerTeDance odehrají v úterý 7. dubna od 19 hodin v La Fabrice benefičně představení Korekce. Věnují jej lidem s roztroušenou sklerózou.

foto z vystoupení VerTeDance

Benefice KOREKCE pro IMPULS je zároveň oslavou 15 let Nadačního fondu IMPULS, který od roku 2000 pomáhá právě pacientům s touto diagnózou.

„Podpory našich špičkových umělců si velice vážíme. Clarinet Factory pro nás benefičně vystupují již 10 let a vždy dokáží nabídnout něco nového, neotřelého. Letos poprvé zažijeme jejich hudbu ve spojení s moderním pohybovým divadlem. Diváci se rozhodně mají na co těšit,“ uvedla Aurin Nedbalová, ředitelka Nadačního fondu IMPULS, který provozuje Registr pacientů s roztroušenou sklerózou – ReMuS.

Benefiční večer má čistě dobročinný účel. Vybrané peníze totiž pomohou Nadačnímu fondu IMPULS financovat ReMuS, jediný celostátní registr pacientů s roztroušenou sklerózou u nás, jež sbírá data pro medicínský výzkum. „Výtěžek z loňské benefice byl 292 300 Kč a beze zbytku jsme jej použili na provoz a zpracování dat registru,“ doplnila Aurin Nedbalová s tím, že celkové roční náklady na registr se pohybují v řádu miliónů korun.

Taneční představení Korekce (2014) vzniklo pod režijní taktovkou Jiřího Havelky. Získalo řadu významných ocenění, mimo jiné se stalo i Taneční inscenací roku 2014. Obsahově pracuje s tématem blízkým právě lidem s roztroušenou sklerózou – motivem nesvobody, nemožnosti pohybu a s tím spojenými pocity.

Projekt benefičních koncertů „Pro IMPULS“ začal v roce 2005 v Divadle Archa. Každoroční hudební setkání s klarinetovým kvartetem Clarinet Factory se stalo symbolickým poděkováním příznivcům Nadačního fondu IMPULS a zároveň dobročinnou akcí ve prospěch léčby roztroušené sklerózy. Letošní benefice proběhne za podpory společnosti Unimex Group a Rádia Impuls. Večerem provázejí Dana Morávková a Jan Čenský.
Vstupenky je možné zakoupit na www.nfimpuls.cz a vyzvednout až na místě před koncertem, nebo v divadle La Fabrika a MS Centru VFN Praha 2 (Karlovo náměstí 32).
Více na www.nfimpuls.cz.

Clarinet Factory
Kvarteto vynikajících klarinetových hráčů patří už přes dvacet let k unikátním tuzemským formacím. Pohybuje se na hudebním pomezí mezi soudobou i klasickou vážnou hudbou, jazzem, world music, elektronikou a multižánrovými projekty. O vysokém mezinárodním renomé skupiny svědčí vítězství v prestižní americké soutěži International Songwritting Competition i pozvání od Bobbyho McFerrina ke společnému vystoupení. Clarinet Factory skládají také hudbu pro filmy, divadelní a baletní představení a úzce spolupracují se zpěvačkou Lenkou Dusilovou, perkusionistou Alanem Vitoušem nebo výtvarníkem a performerem Petrem Niklem. Více na www.clarinet-factory.cz a na www.vertedance.org/projekty/korekce/.

O projektu ReMuS
Celostátní registr pacientů s roztroušenou sklerózou (ReMuS) shromažďuje od roku 2013 data o vývoji nemoci, účincích konkrétních léků a bezpečnosti dlouhodobé léčby – v současnosti je do něj zapojeno 12 z celkem 15 center specializovaných na léčbu tohoto onemocnění a téměř 5 tisíc z přibližně 17 tisíc pacientů.
Zřizovatelem a provozovatelem je Nadační fond IMPULS (www.nfimpuls.cz), který tento registr financuje z nadačních prostředků. Odborným garantem registru je Sekce neuroimunologie a likvorologie (SNIL) České neurologické společnosti ČLS JEP. Nadační fond IMPULS vznikl v roce 2000. Jeho cílem je podporovat projekty v oblasti vědy, výzkumu a terapie pacientů s roztroušenou sklerózou v ČR. Přispívá i na fyzioterapii a psychoterapii, které nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, věnuje se podpoře vzdělávání a osvětové činnosti. Podrobné výstupy dat z registru ReMuS naleznete na www.nfimpuls.cz .

O roztroušené skleróze
Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Pro RS je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence je těžká. V současné době v tuzemsku podstupuje biologickou léčbu přibližně 8 tisíc nemocných s RS.
Na celém světě je 2,5 miliónů nemocných. Nemoc se vyskytuje hlavně ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice EB virus, kouření a nedostatek vitaminu D. Podle epidemiologických průzkumů se v ČR nejvíce vyskytuje RS na severu Čech. Lékaři to přisuzují zhoršenému životnímu prostředím v této oblasti. Informace o roztroušené skleróze lze nalézt i na portále www.rskompas.cz.

Stanislava Beyerová
Tisková zpráva

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.