Studenti liberecké univerzity hledají dárce kostní dřeně a krve

foto: Phanlop / FreeDigitalPhotos

Na Technické univerzitě v Liberci znovu hledají dárce kostní dřeně a krve. ČTK o tom dnes informovala mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková. Studentská kampaň zaměřená na dárcovství se koná potřetí.

Díky dvěma předchozím se pro registr povedlo získat 101 nových dárců krvetvorných buněk a výzvu se navíc libereckým studentům podařilo rozšířit i na další české univerzity v Praze, Brně a Ostravě.

Prvotním impulzem pro výzvu byla v roce 2013 snaha studentů pomoci bývalé studentce Vendy, která onemocněla leukemií. Pro matku dvou malých dětí se sice podařilo najít dárce v zahraničí, nakonec ale zemřela. Studenti se přesto rozhodli v kampaních pokračovat. Spolupracují s Institutem klinické a experimentální medicíny (IKEM), který 28. dubna přímo na univerzitě zajistí kontrolní vyšetření zájemců o dárcovství. Zájemci tak nebudou muset do Prahy. Vyšetření bude 21. dubna předcházet přednáška zaměřená právě na dárcovství krvetvorných buněk a kostní dřeně.

Kampaň je otevřená nejen studentům, ale i lidem z ulice. Český registr dárců krvetvorných buněk nutně potřebuje nové dárce, jinak šance nemocných s leukemií a dalšími nemocemi krvetvorby na nalezení vhodného dárce začnou klesat. Vedoucí registru Marie Kuříková nedávno novinářům řekla, že i když loni do registru vstoupilo dosud nejvíc 1743 dárců, bude letos vyřazeno kvůli věku a zdravotnímu stavu přinejmenším 2300 dárců a do pěti let až 6000. K tak dramatickému propadu počtu dárců dojde podle Kuříkové i proto, že letos bude vyřazena velká část těch, kteří do registru vstoupili v době jeho vzniku.

Dárcem krvetvorných buněk se může stát člověk od 18 do 35 let, v registru ale může být až do 60 let. Podmínkou je váha nejméně 50 kilogramů a výborný zdravotní stav. Dárce nesmí brát dlouhodobě žádné léky s výjimkou antikoncepce. Dárcem kostní dřeně se mohou stát i lidé trpící sezonními alergiemi. Právě studenti a mladí lidé jsou podle lékařů ideálními dárci. Člověk, který se rozhodne stát členem registru, si musí být vědom toho, že nevstupuje jen kvůli jednomu konkrétnímu pacientovi, ale dává souhlas s dárcovstvím pro pacienty na celém světě. Podrobné informace najdou zájemci na www.darujzivot.cz nebo darce.sutul.cz.

foto: Phanlop / FreeDigitalPhotos

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.