Policisté se stávají dárci kostní dřeně

Policie chce pomoci lékařům získat nové dárce kostní dřeně. Spustila proto kampaň, která má přesvědčit policistky a policisty kostní dřeň darovat.

Český národní registr dárců dřeně nyní eviduje přes 44.000 dárců. Díky daru krvetvorných buněk se mohou uzdravit lidé s vážnými nemocemi krve, kterým žádná jiná léčba nepomůže. Ve světových registrech je přes 23 milionů dárců.

„V současné době slouží u policie téměř 17.000 policistů a policistek ve věku do 35 let, kteří jsou tou nejvhodnější potenciální skupinou dárců. Naší snahou je motivovat nebo alespoň přivést k zamyšlení co nejvíc těchto mladých, zdravých a silných lidí k zápisu do registru,“ uvedl náměstek policejního prezidenta Tomáš Tuhý.

Bývalý policejní prezident Martin Červíček, který se stal patronem kampaně v době, kdy ještě stál v čele policie, upřesnil, že kampaň je postavena na tvářích a příbězích dárců z řad policistů a policistek. „Zaregistrovali se a nebáli se pomoci zachránit život jinému člověku po té, kdy byli vytipováni jako vhodní dárci. A právě na jejich příkladu a odvaze jsme se rozhodli motivovat další kolegy,“ uvedl.

Ředitel Českého národního registru dárců dřeně Daniel Pagáč řekl, že právě policisté jsou pro nábor ideální. „Jsou to převážně mladší ročníky všeobecně zdravých lidí. Navíc je pro ně normální udělat něco pro toho, kdo se dočasně ocitne v nouzi, a to i za cenu vlastního nepohodlí,“ řekl.

Každý dobrovolník vstupující do registru je vítán. „Vždy s sebou totiž přináší naději, že jednou někomu zachrání život,“ uvádí se na webu registru. Kdo se nemůže stát sám dárcem dřeně, může pomoci i jinak. Vstupní vyšetření vzorku krve každého nového dárce stojí 1500 korun. Částku nehradí stát ani zdravotní pojišťovny, registr na to získává prostředky hlavně z dobročinných finančních darů.

Lidé mohou přispět registru u ČSOB 043 43 043/0300, eKonto: 43 43 043/5500. K podpoře programu registru i nadace pro transplantace kostní dřeně mohou posílat dárcovskou SMS s textem DMS KOSTNIDREN nebo DMS ROK KOSTNIDREN na telefonní číslo 87777. Zaslání jedné DMS stojí 30 korun, společný program registru a nadace z nich získá 27 korun. Při použití hesla DMS ROK KOSTNIDREN pošle dárcův operátor automaticky během roku za něj jednu DMS měsíčně. Více na www.darcovskasms.cz.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.