Asistenční psy bude možná stát hradit. MPSV na to připravuje zákon

ilustrační foto: bookwrmbry / sxc.hu

Vodící psi jsou náhradníma očima nevidomým. Pomáhají jim překonávat překážky doma i venku a o asistenčních psech se zase říká, že jsou prodlouženou rukou nemohoucích.

ilustrační foto: bookwrmbry / sxc.hu

A často se bez nich nemohou obejít úplně stejně jako nevidomí. Jenže zatímco vodícího psa hradí v plné výši stát, a to až do 350 tisíc, asistenčního psa potřebným neproplácí.

Otevíráním dveří a rozsvěcením to nekončí. Asistenční psi umí rozepínat a sundavat oblečení, a to dokonce i rukavice. Aby se tohle všechno pes naučil, musí se mu cvičitel věnovat minimálně půl roku, někdy i rok. Tedy úplně stejně jako psovi vodícímu a mnohdy je výcvik psa asistenčního ještě těžší.

Tomáš KADLEČEK, cvičitel asistenčních a vodících psů Iris:Je problém v tom, že každej má trošičku jinou variantu toho handicapu a ten pes musí bejt přizpůsobenej přesně na míru tomu kterýmu žadateli.

Tomáš Kadleček se svým otcem údajně před 15 lety vycvičili prvního asistenčního psa v Evropě.

Tomáš KADLEČEK,:Jestli se nám podařilo získat nějaké materiály ze Spojenejch států a na základě toho jsem kdysi s mým otcem vymyslel metodiku výcviku asistenčních psů.

Zatímco vodící psy stát hradí až do výše přesahující 300 tisíc korun, asistenční psy nehradí nikdy. Před 5 lety existovala pracovní skupina, jejíž někteří členové se proplácení asistenčních psů snažili dosáhnout.

Petr HABÁŇ, mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí: Bohužel členové té skupiny měli do té míry pestré názorové spektrum, že se nedokázali shodnout na tom, jaký typ handicapu a vlastně tedy kteří lidé by na tuto dávku měli dosáhnout. Jejich požadavky byly často úplně protichůdné.

Tělesně postižení, kteří se bez asistenčního psa neobejdou, mají zatím smůlu. Musí hledat sponzory nebo se obracet na neziskovky.

Zuzana DAUŠOVÁ, ředitel Helppes: Největším problémem je to, že neexistuje status asistenčního ani vodícího psa. Určitě ten status musí obsahovat to, kdo má oprávnění ty psy cvičit a předávat lidem s postižením. Jaký jsou práva a povinnosti toho subjektu, ale i jaký jsou práva a povinnosti toho budoucího majitele.

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje na rok 2017 novelu. Díky té by mohly být konečně definovány jednotlivé kategorie handicapovaných a tedy i těch, kteří mají na asistenční psy nárok.

tv Barrandov

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.