Minimální mzda postižených bude stejná jako u zdravých

Václav Krása

Minimální mzda pro zdravotně postižené by se do dvou let měla vyrovnat běžné minimální mzdě. Vyplývá to z plánu podpory osob se zdravotním postižením na léta 2015 až 2020, který schválila vláda.

Novinářům to řekl šéf Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása (foto). Plán obsahuje i další opatření na podporu handicapovaných.

Minimální mzda v ČR činí letos 9200 korun. Lidé, kteří pobírají invalidní důchod, dostávají ale jen 8000 korun. Návrh plánu počítal původně s „odstraněním nerovnoprávného postavení“ do konce letošního roku.

„Doposud je velký rozdíl mezi minimální mzdou obecnou a minimální mzdou příjemců invalidních důchodů,“ uvedl Krása, podle něhož jde o jasnou diskriminaci. To, že má být do dvou let odstraněna, považuje za zcela zásadní.

Krása dále řekl, že se ministerstva zavázala, že budou zaměstnávat povinný podíl lidí s handicapem. Dosud často úřady pravidlo neplnily a raději zaplatily odvod do rozpočtu. Rada si pochvaluje také to, že plán počítá s dostatečnou finanční podporou vzdělávání dětí s postižením. Vláda se chce v příštích letech zaměřit třeba i na odstraňování bariér v budovách.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.