Marksová si chce posvítit na sociální bydlení

Ačkoli exministr Drábek hovořil o nutnosti úspor, objem sociálních dávek se mezitím ztrojnásobil hlavně díky předraženým nájmům v sociálních ubytovnách. Ministrně Michaela Marksová to po návštěvě Šluknovksého výběžku chce změnit. Radiožurnálu prozradila jak.

 

Problémy sociálně vyloučených lokalit přijeli do Šluknovského výběžku řešit zástupci vlády.

Ministři vnitra a pro národnostní menšiny Milan Chovanec a Jiří Dienstbier a také ministryně práce Michaela Marksová reagují na stížnosti 18 starostů. Těm se nelíbí, že jim stát napomáhá řešit problémy v regionu, hlavně otázku sociálního bydlení.

Radiožurnál po telefonu hovořil s ministryni práci a sociálních věci Michaelu Marksovou.

 

Povězte, s čím jste tedy přijeli do Šluknovského výběžku?

Michaela MARKSOVÁ TOMINOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí /ČSSD/:
Tak především jsme přijeli se podívat na realitu Šluknova a Šluknovského výběžku. A také jsme přijeli zahájit za naši vládu dialog s starosty a zároveň jim říct o tom, která řešení, po kterých oni volají, už chystáme, v jakém stádiu toho legislativního procesu jsou.

My jsme v poledne mluvili s předsedou Sdružení pro rozvoj Šluknovska, se starostou Jiřetína pod Jedlovou Josefem Zoserem, podle něj zatím vláda přistupovala k řešení liknavě. Jak byste to chtěli změnit?

Tak především nepřistupovat k řešení liknavě, ale skutečně se domnívám, že ta problematika, nejen Šluknovského výběžku, ale i těch dalších, zejména příhraničních oblastí, je závažná a týká se to nakonec nás všech a my už jsme teď, tak, jak tady jsme, teprve tři měsíce, přišli s některými řešeními. Za můj resort mohu třeba říci, že už jsme navrhli novelu zákona o hmotné nouzi, která by měla zamezit zneužívání doplatku na bydlení.

Ještě k tomu přístupu vlády, přece jenom do Šluknovska jste se vydali až poté, co se tedy ozvalo těch 18 starostů. Tak nebylo vhodné tam přijet dřív.

Já jsem nereagovala až na dopis 18 starostů, já jsem měla už dopředu s panem poslancem Foldynou domluvený výjezd a vlastně se náhodou stalo, že ten dopis přišel ještě, než jsem stihla přijet a díky tomu tady se mnou přijeli další dva ministři, ale i bez toho dopisu já, stejně jako ostatní, objíždíme problematické regiony, zejména Ústecký kraj a severní Moravu, Olomoucký a Moravskoslezský.

Tak předpokládám, že se starosty jste se shodli právě na tom, že je nutné stanovit nová pravidla pro to sociální bydlení, vy už jste o tom začala mluvit, tedy, jaké změny se ještě chystají?

Já bych řekla, že ta novela zákona o hmotné nouzi je taková jakási první pomoc, to znamená, že ta by měla zamezit tomu zneužívání byznysu s chudobou, kdy vlastně stát platí velké částky majitelům ubytoven. A já musím říci, že nechápu Nečasovu vládu, která deklarovala to, že chce hlavně snížit sociální dávky. A přitom mezi lety 2009 a 2013 ty dávky v hmotné nouzi vzrostly více než trojnásobně a jenom ten doplatek na bydlení vzrostl o více čtyřnásobně, prostě ta čísla jsou skutečně ohromná.

A jak to má být tedy nově, kdo by měl nárok na sociální bydlení a jak bude to bydlení vlastně definováno.

Tady ta novela, to je taková první pomoc, která by měla platit nejpozději od 1. ledna 2015. Co se týče potom nějakého toho komplexního řešení, tedy úplně nového zákona o sociálním bydlení, to je další otázka, na které bychom teď začali pracovat. Já se domnívám, že tento zákon by měl postihovat všechny skupiny obyvatel, které z nějakého důvodu nedosáhnou na to komerční bydlení, ať už se to týká seniorů, mladých rodin s dětmi, nebo třeba zdravotně postižených a v neposlední řadě i lidí, kteří žijí v sociálním vyloučení, protože i mezi nimi je řada těch, kteří, když dodržují pravidla, tak se potom mohou dostat do mnohem lepšího bydlení než jsou ubytovny.

Pokud vím, tak podle plánu mají být obrysy zákona na stole příští rok, paragrafy pak o rok později, nejde to rychleji, dřív by to nešlo?

Víte, my vlastně o tom zákonu mluvíme 15, 20 let a ještě žádná vláda ho neudělala. A já bych určitě byla moc ráda, aby to rychleji šlo, ale na druhou stranu chci, aby ten návrh zákona byl skutečně kvalitní, aby se na něm dohodly především obce a stát, ale i ti další aktéři. A chci, aby byl kvalitní. To znamená, že tam možná to neurychlíme, ale budeme se snažit.

A máte na ty změny dost peněz, vláda dnes opět odložila projednávání rozpočtových výdajů.

Tyto změny jsou postupné, takže to není, že bychom najednou požadovali desítky miliard, jak to padlo v nějaké reportáži, ale znovu opakuji, my na dávky v hmotné nouzi vyplácíme 10,7 miliard korun ročně. To je obrovské číslo. A já věřím, že když třeba zvýšíme počty sociálních pracovnic, které pracují v terénu, posílíme sociální práci na úřadech práce, tak to bude stát mnohem méně a my na těch dávkách velmi ušetříme. To samé k sociálnímu bydlení, ano, to určitě bude stát nějaké peníze, ale v dlouhodobém měřítku se to určitě vyplatí.

A jaká role má být v tomto případě státu a jak se v té změně sociálního bytového fondu budou angažovat obce, máte už o tom nějakou představu.

To je naprosto zásadní otázka nového zákona, je jasné, že obce v tom hrají naprosto nezastupitelnou roli, ale ta pravidla, co bude hradit stát, jakou roli bude hrát a jakou roli budou hrát obce, to je skutečně jedna z těch klíčových otázek, na které se musíme teprve domluvit.

s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou Radiožurnál mluvil o dnešní návštěvě ministrů ve Šluknovském výběžku.

přepis invArena

 

Zjištěné nedostatky:

Majitelům sociálních ubytoven stát posílá peníze formou příspěvků na bydlení a přitom vyplatí jakoukoliv sumu, o kterou si podnikatel řekne. Bez ohledu na to, o jaký byt jde. Kvalitu nikdo nekontroluje.

Stát vyplácí zálohy na služby. Například na topení, přestože v domech jsou kotelny na dřevo a uhlí často nezkolaudované. Nikdo tak nemůže zkontrolovat, jestli jsou požadované sumy oprávněné.

Úředníci nejsou oprávněni vykázané ceny zpochybňovat. Musí jim stačit potvrzení od majitele.

Jak to chce ministryně napravit?

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová chce projednat novelu zákona o sociálním bydlení ve zrychleném řízení, nejlépe do letošního září.

Novela bude obsahovat zásadní změny – příspěvek na bydlení už se nebude přiznávat na osobu, ale na konkrétní prostor. Současně budou vytvořeny standardy bydlení. Bude přesně určeno, co ještě může být bydlení a co už ne.

Podle ministryně by obce měly zachovat potřebný počet prostor sociálního bydlení pro lidi, kteří se z jakýchkoliv důvodů ocitnou v nouzi.

 

invArena

1 komentář

  1. Drábek si asi neudělal analýzu, kde by mohl nejvíc peněz ušetřit. Jinak by něco udělal s tím zákonem o dávkách na bydlení, který prosadil zcela neschopný socan Škromach. Místo toho se rozhodl šetřit na invalidních důchodech – a neudělal to vůbec chytře, jak bych býval očekával od vysokoškoláka a manažera s prestižním životopisem. Tak si počkejme, zda se feministce podaří přesvědčit poslance, aby to těm rádoby podnikatelům zatrhli.

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.